main logo
1199

Marian: Datoria invocată de Gazprom, supusă riscului de neveridicitate

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu un comentariu după auditul Curții de Conturi la Moldovagaz.

Marian: Datoria invocată de Gazprom, supusă riscului de neveridicitateFoto: Colaj Știri.md

„Datoria invocată de Gazprom către malul drept este supusă unui mare risc de neveridicitate”, a punctat Marian, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Auditul Curții de Conturi la Moldovagaz a abordat parțial și chestiunea pretinselor datorii ale malului drept către Gazprom. Constatarea raportului este următoarea: datoria invocată de Gazprom către malul drept este supusă unui mare risc de neveridicitate.

Nu au fost semnate acte de verificare a datoriilor din perioada 1994-1997 și 2005-2016, așa cum prevede Legea contabilității. Anume în aceste perioade au și fost acumulate cele mai multe pretinse datorii. Toate auditurile private contractate de Moldovagaz s-au soldat cu refuz de opinie. 

Și ce e și mai interesant... În 2008 au fost reevaluate activele și investițiile făcute de Guvernul Republicii Moldova în infrastructura de gaze la o valoare de 3.36 miliarde de lei, sau 325 de milioane USD la acea vreme. În mod normal, această sumă ar trebui să fie considerată DATORIE către statul Republica Moldova. În schimb, a fost trecută în capitalul propriu al întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz. O sumă colosală de 325 de milioane USD care, după părerea mea, trebuie revendicată de stat.

Să nu uităm că au fost aplicate penalități substanțiale de către Gazprom, în valoare de 155 de milioane USD (către Factoring Finance), asupra unor datorii care nici măcar nu e clar dacă există. Aceste penalități nu au fost reflectate în evidența contabilă a Moldovagaz.

În baza acestui audit public, Parlamentul va aproba o Hotărâre de Parlament unde va anunța acțiunile pe care le va solicita de la instituții”, a menționat Radu Marian.

Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale. Principala entitate supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării