main logo
413

Majoritatea parlamentară a refuzat să desfășoare audieri privind privatizarea Air Moldova

Majoritatea parlamentară a refuzat să-l audieze pe prim-ministrul Pavel Filip, pe ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, şi pe directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Vladimir Baldovici, pe marginea situaţiei privind privatizarea companiei aeriene de stat "Air Moldova".

Privatizarea Air Moldova: Majoritatea parlamentară a refuzat audierile

Potrivit reporterului agenţiei Infotag de la Parlament, iniţiativa Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Comuniştilor (PCRM) şi Partidului Socialiştilor (PSRM) a fost susţinută de 42 dintre cei 92 de deputaţi care au participat joi la şedinţă.

Potrivit deputatului PLDM, Iurie Ţap, "pe întreg parcursul anului, în presă apărea informaţii despre situaţia deplorabilă a întreprinderii, iar circumstanţele în care a avut loc privatizarea şi ultimele informaţii arată că întreprinderea de stat a fost adusă special într-o stare atât de jalnică pentru ca să poată fi privatizată", transmite Știri.md.

Deputatul comunist Oleg Reidman consideră că nu este atât de important faptul privatizării, ci motivele pentru care compania aeriană a generat datorii.

"Situaţia economică a companiei "Air Moldova" nu a fost niciodată uşoară, dar aceste probleme erau mereu rezolvate într-un fel sau altul. Insistăm să ni se explice cum a devenit compania neprofitabilă. Vrem să înţelegem cum a fost posibil ca această companie să genereze asemenea pierderi, ţinând cont de faptul că cele mai scumpe bilete de avion din regiune sunt pentru zborurile "Air Moldova". Avem suspiciuni că acest lucru a fost făcut în mod intenţionat", a spus el.

Deputatul PSRM, Vladimir Ţurcan, a spus că nu este vorba despre o privatizare simplă, ci despre "vânzarea companiei la un preţ derizoriu de 50 de milioane de lei unei companii dubioase, care a fost înfiinţată în luna august".

"Fondatorii acestei companii sunt doi cetăţeni ai Moldovei. Mai mult, cu un capital social de 500 mii lei, ei au promis să achite datoriile. Iar datoriile sunt faţă de compania "Avia Invest", care administrează aeroportul Chişinău. Mi se pare că am ajuns în situaţia despre care directorul Centrului Naţional Anticorupţie ne vorbea acum câţiva ani în Parlament: banii furaţi din bănci se vor întoarce în Moldova prin astfel de tranzacţii", a subliniat el.

Deputata Partidului Liberal, Alina Zotea, a menţionat că, în ajun, Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe a decis în unanimitate să organizeze săptămâna viitoare audieri în Comisie privind privatizarea companiei "Air Moldova".

Deputaţii majorităţii de guvernare nu au sprijinit propunerea, care a fost susţinută de toate facţiunile de opoziţie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării