main logo
2013

Maia Sandu va avea o întrevedere cu Antony Blinken: Vor susține o conferință

Președinta Maia Sandu va avea astăzi, 29 mai, o întrevedere cu secretarul de stat american, Antony Blinken, care efectuează o vizită la Chișinău. Oficialii vor discuta despre sprijinul Statelor Unite pentru modernizarea țării noastre: dezvoltarea economică, consolidarea securității energetice, implementarea reformelor democratice și progresul în parcursul european.

Sandu va avea o întrevedere cu Blinken: Vor susține și o conferințăFoto: noi.md

Ulterior, Maia Sandu și Antony Blinken vor susține o conferință de presă comună, începând cu ora 17:30, transmite Știri.md.

Aceasta va fi a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova, după cea din martie 2022. 

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari, notează Președinția într-un comunicat.

De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, SUA au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice. 

Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosiți pentru compensarea facturilor la gaz natural și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocați pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin stațiile electrice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), care va conecta Moldova la rețeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în rețeaua energetică europeană, mai notează instituția prezidențială.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării