main logo
2856

Maia Sandu: Stabilitatea pe ambele maluri ale Nistrului, o prioritate

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu exclude că malul drept al Nistrului ar putea să se integreze în UE mai devreme decât malul stâng. Totuși, șefa statului spune că varianta ideală ar fi ca țara reintegrată să adere la UE. Din acest motiv, o prioritate este menținerea stabilității pe ambele maluri ale Nistrului.

Maia Sandu: Stabilitatea pe ambele maluri ale Nistrului, o prioritateFoto: Știri.md

Vorbind despre faptul că aderarea Moldovei la UE este o prioritate națională, Maia Sandu a menționat că acest proces ar trebui să aibă loc în paralel cu soluționarea conflictului transnistrean, transmite Știri.md cu referire la infotag.md. 

„Varianta ideală este ca ţara reintegrată să adere la UE, adică malul drept şi malul stâng. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, dacă acest lucru va fi imposibil dintr-un motiv sau altul, există o altă opţiune de integrare în UE - mai întâi malul drept, apoi stângul", a spus șefa statului.

De asemenea, aceasta a subliniat că conducerea Republicii Moldova lucrează în continuare la planul de reintegrare, care „poate fi implementat într-un anumit context geopolitic”. 

„Cât de fezabilă este reintegrarea ţării depinde, desigur, de contextul geopolitic. Şi sperăm că o astfel de oportunitate geopolitică va apărea pentru a implementa acest plan. Deocamdată, principala sarcină este menţinerea stabilităţii pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a preveni atragerea ţării în război", a subliniat şefa statului.

Referindu-se la procesul de negociere pentru reglementarea transnistreană în format „5+2”, președintele Republicii Moldova a remarcat că acest format este „nefuncţional”.

„Rusia este o ţară agresoare; nu poate participa la procesul de negocieri pentru că sprijină regimul de la Tiraspol”, a spus ea.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării