main logo
1265

Maia Sandu spune cum poate fi întors Aeroportul Internațional Chișinău

Întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului este o procedură extrem de complicată, care va dura ani de zile în arbitraje internaționale, susține prim-ministra, Maia Sandu.

Maia Sandu spune cum poate fi întors Aeroportul Internațional ChișinăuFoto: Știri.md

Șefa Guvernului afirmă că rezilierea contractului de concesionare poate fi realizată prin Procuratură, dacă se demonstrează că documentul a fost semnat ilegal, transmite Știri.md cu referire la Agora.

„În contractul de consesiune nu există o clauză care i-ar permite Guvernului să intervină atunci când un deținător al documentului decide să transmită acest contract altei persoane sau altei companii. Guvernul nu poate să vină și să oprească această tranzacție. 

Această tranzacție poate fi oprită doar de Procuratură, în situația în care se probează că a fost în mod ilegal transmis acest aeroport”, a explicat Maia Sandu după ședința de Guvern de miercuri, 21 august.

Prin instanța de judecată nu este posibil de desfăcut contractul de concesionare, deoarece, menționează Maia Sandu, Curtea Supremă de Justiție a decis că actul a fost declarat legal. 

Șefa Executivului, Maia Sandu, a precizat că vor încerca să desfacă contractul prin Procuratură. Totodată, prim-ministra Sandu a spus că despre concesionarea Aerportului Internațional Chișinău se va discutata la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care va avea loc vineri.

„O să mergem prin Procuratură, să încercăm să desfacem contractul. Dar toată lumea trebuie să fie conștientă că asta va dura ani de zile în arbitraje internaționale, deoarece cei care au semnat contractul în numele statului au făcut-o în defavoarea statului. 

Prevederile prin care noi am fi putut desface acest contract sunt extrem de complexe și fac dificil acest proces din perspectiva statului. 

O să discutăm la Consiliul Suprem de Securitate, vineri, acest subiect”, a spus șefa Executivului.  Recent și ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a spus că statul nu poate interveni legal în tranzacția de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău, realizată între Avia Invest și NR Investment Ltd. 

Unica posibilitate a statului de a participa la „viața” Aeroportului ar fi să se așeze cu investitorii la masa de negocieri și să discute anumite condiții de concesionare în favoarea statului.

Amintim că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat în 2013 de către compania Avia Invest, controlată de actualul deputat Ilan Șor, care figurează în rapoartele Kroll ca personal central în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării