232
0
Maia Sandu: Reforma Procuraturii dă o șansă statului de drept în Moldova
232
0

Proiectul de lege pentru Reforma Procuraturii este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care dă o șansă statului de drept în Moldova”.

Foto: știri.md

Declarația a fost făcută de premierul Maia Sandu, după ce astăzi, cabinetul de miniștri a votat proiectul de lege pentru Reforma Procuraturii, transmite Știri.md.

„Oamenii vor ca noi să transmitem un mesaj foarte clar. Hoția se pedepsește în Republica Moldova. Reforma în justiție poate să înceapă cu numirea unui Procuror General adevărat, un Procuror General profesionist, curajos, care să apere interesele cetățenilor. Trebuie să venim urgent cu această inițiativă. Consiliul Superior al Procurorilor și-a lansat propriul concurs de selectare a Procurorului General, noi nu avem încredere în această procedură. Noi venim cu o inițiativă nouă care să ne asigure că va exista un proces de preselectare a candidaților, un proces foarte transparent, astfel să avem cu toții certitudinea că un viitor Procuror General va fi un om independent”, a precizat Premierul Maia Sandu.

Știri.md amintește că scopul proiectului pentru Reforma Procuraturii este de a crea o comisie independentă în cadrul Ministerului Justiției care va preselecta candidații pentru funcția de Procuror General. Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie. 

Comisia va fi constituită din 5 membri: Ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de Președintele Parlamentului.  

Proiectul va fi transmis în legislativ și urmează a fi votat la începutul săptămânii viitoare.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter