main logo
2986

Maia Sandu, pentru presa română: Ne-am eliberat de șantajul rusesc

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru presa din România, în care a vorbit despre ingerințele Federației Ruse în viața politică a țării noastre. De asemenea, șefa statului a vorbit despre acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău care, în cele din urmă, au dus la eliberarea de șantajul Rusiei.

Maia Sandu, pentru presa română: Ne-am eliberat de șantajul rusescFoto: Veridica.ro

„Federația Rusă, mai bine zis Kremlinul, și-a schimbat strategia în Republica Moldova după alegerile din 2020, pentru că a înțeles că nu mai poate să mizeze doar pe partidele proruse. Pentru că marea majoritate a cetățenilor din Republica Moldova își doresc integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu, transmite Știri.md cu referire la veridica.ro.

De asemenea, aceasta a adăugat că, în prezent, „Kremlinul încearcă să facă jocuri și pe partea votului proeuropean, și pe partea votului prorus”. 

„Și ca să vă convingeți că așa stau lucrurile, puteți să observați care au fost comentariile Kremlinului în raport cu primarul actual al Chișinăului. O să vedeți că, o dată la două zile, Kremlinul critică guvernarea de la Chișinău și spune că aceste aspirații proeuropene sunt ale guvernării, nu ale cetățenilor. În schimb, Kremlinul nu spune nimic în raport cu declarațiile de susținere a integrării europene ale actualului primar. Deci este foarte clar pentru mine care este jocul Kremlinului. Nu este clar încă pentru toți cetățenii, dar va trebui să fim mai vigilenți, să luptăm cu dezinformarea, cu propaganda și să ajutăm cetățenii să vadă cum stau lucrurile pe bune”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președintele Republicii Moldova a vorbit despre referendumul care urmează să fie organizat pentru ca cetățenii Moldovei să fie consultați în privința integrării în Uniunea Europeană.

„Voința cetățenilor este cea care contează și la toamnă cetățenii vor trebui să decidă dacă își doresc să mergem înainte, să muncim pentru proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova sau dacă vor să se întoarcă în trecut”, susține Maia Sandu. 

Aceasta menționează că țara noastră a fost supusă șantajului mulți ani la rând și a fost blocată în „această zonă gri, din care se părea că nu există scăpare”.

„Am reușit să ne eliberăm de șantaj. Am reușit să ne eliberăm de această dependență totală de gazele rusești, de dependența de piața rusească. Am muncit în acești ani ca să consolidăm independența instituțiilor și independența statului Republica Moldova. Dar, până la urmă, decizia este a cetățenilor și în această toamnă cetățenii vor trebui să decidă asupra sorții Republicii Moldova, care va fi viitorul Republicii Moldova. Acest referendum va fi organizat, bineînțeles, pe teritoriul întregii țări și Parlamentul urmează să decidă aspectele tehnice, cum va fi organizat referendumul”, a mai adăugat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării