main logo
882

Maia Sandu: Noul procuror trebuie să fie independent și profesionist

Prim-ministrul Maia Sandu consideră că "la numirea unui nou procuror general trebuie să se ţină cont, în primul rând, de profesionalismul şi de independenţa acestuia", dar nu de apartenenţa naţională.

Maia Sandu: Noul procuror trebuie să fie independent și profesionist

Potrivit agenţiei Infotag, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ea a menţionat că "în procesul de reforme este nevoie de un procuror care să fie liber de orice influenţă în luarea deciziilor, inclusiv de influenţă politică", transmite Știri.md.

Comentând iniţiativa blocului ACUM de a elimina restricţia potrivit căreia procuror general poate deveni numai un cetăţean al Moldovei, ea a spus că "deputaţii încearcă să ofere posibilitatea de a numi un adevărat profesionist în funcţia de procuror general, inclusiv din străinătate".

"Blocul ACUM doreşte să introducă modificări în legislaţie, care să permită înaintarea cetăţenilor străini la această funcţie. Continuăm dialogul pe această temă cu Partidul Socialiştilor. Dar, în primul rând, pentru noi este important curajul şi independenţa viitorului candidat", a spus premierul.

Întrebată despre graba cu care se fac reformele, Sandu a remarcat că "în unele cazuri este necesar să se acţioneze extrem de rapid: aceasta se referă la formarea comisiilor parlamentare de anchetă, la abrogarea legii privind acordarea cetăţeniei în schimbul investiţiilor".

"Dar vă asigur că legea este întotdeauna respectată, la fel ca şi procedurile necesare. Şi viteza în acest caz nu afectează calitatea", a spus Sandu.

Comisarul european Johannes Hahn a susţinut poziţia Maiei Sandu, menţionând că "dinamismul în activitatea autorităţilor este un factor pozitiv", căci "agenda Guvernului include aspecte de importanţă majoră, iar viteza mare nu este deloc rău".


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării