441
0
Maia Sandu: Moldova rămâne pe parcursul european. Procesul, ireversibil
441
0

Parcursul european al R. Moldova nu va fi abandonat! Dimpotrivă, ne dorim să facem lucruri concrete care să ne apropie și de România, și de UE în general, la baza programului de guvernare stau angajamentele din Acordul de Asociere cu UE.

Foto: Știri.md

Există multă speranță și multe așteptări, cred că ne mișcăm în direcția potrivită, iar procesul devine ireversibil. În fața noului guvern există multe riscuri și Bucureștiul poate ajuta ca ele să fie depășite, afirmă premierul R. Moldova, Maia Sandu într-un interviu acordat ziare.com, transmite Știri.md.

Maia Sandu a explicat de ce alianța, pe care o califică drept nefirească, cu socialiștii lui Igor Dodon era inevitabilă, care este acum situația în R. Moldova, care sunt sabotajele vechiului regim, dar și care sunt prioritățile și primele realizări pe care le poate livra. Iată principalele declarații ale premierului R Moldova:

  • Parteneriatul nefiresc cu socialiștii a fost singura opțiune pentru noi ca să scăpăm de regimul lui Plahotniuc. Altfel deveneam o țară fantomă.
  • Plahotniuc a lăsat puterea după mesaje și publice, și mai puțin publice, probabil, din partea Occidentului, sub presiune internă și externă.
  • Plahotniuc controlează în continuare oameni din anumite instituții publice, din justiție și încearcă să submineze noua guvernare.
  • Simțim sabotaje în special din partea justiției, cazurile de mare corupție nu sunt cercetate.
  • Avem un plan concret de dezoligarhizare, trebuie să curățăm procuratura, să modificam componența CSM, să schimbăm conducerea Curții supreme de justiție, să organizăm concursuri transparente pentru funcțiile publice.- Nu știm cât va dura alianța cu Dodon. Dacă vom ajunge la anticipate, ele vor fi în baza sistemului electoral proporțional, vor fi libere și corecte pentru că vor fi organizate de acest executiv.
  • Suntem convinși că vom reuși destul de repede să restabilim finanțarea externă, în special din partea UE.
  • Trebuie să facem un management al așteptărilor. Este o provocare majoră să le explicăm oamenilor cum se face reforma justiției și să reușim să preîntâmpinăm toate acțiunile subversive ale fostului regim.
  • Îmi doresc foarte mult să stabilim relații foarte bune cu Bucureștiul. Riscurile pot fi depășite dacă actualul guvern va demonstra repede rezultate bune.

Și autoritățile de la București ne pot ajuta să reușim.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter