main logo
6992

Maia Sandu, favorită pentru un nou mandat de președinte al R. Moldova

Maia Sandu este favorită în cursa pentru fotoliul prezidențial din Republica Moldova.

Maia Sandu, favorită pentru un nou mandat de președinte al R. MoldovaFoto: stirileprotv.ro

De asemenea, peste 60% dintre cetățenii moldoveni optează pentru vectorul europen și vor participa la referendumul din 20 octombrie, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Acestea sunt concluziile unui nou sondaj realizat de Institutul Aspen România, Biroul de la Chișinău, împreună cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea Watchdog Moldova în cadrul proiectului ”Definirea și combaterea narațiunilor anti-occidentale în Republica Moldova”.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar obține 36,1% dintre voturile cetățenilor, fiind urmată la distanță de mai mulți candidați pro-ruși.

În turul doi, Maia Sandu s-ar duela, cel mai probabil, cu Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști. Pentru fostul procuror general ar vota 10,1% dintre respondenți.

Totodată, liderul Partidului Nostru, fostul primar de Bălți, rusofilul Renato Usatîi, ar obține 7,5% dintre voturi, iar fosta bașcană a regiunii găgăuze, Irina Vlah, susținută și ea de Rusia, ar avea 4,1%. Ceilalți candidați ar obține mai puțin de 3%

Când vine vorba despre referendumul de aderare la Uniunea Europeană, ponderea cetățenilor care optează pentru vectorul european al țării a crescut de la 57% în aprilie 2024, la 63% în septembrie 2024.

La întrebarea dacă în acest moment majoritatea populației susține aderarea țării la UE sau este împotrivă, aproape 53% consideră că majoritatea susține, 33% că nu susține, iar încă 15% nu sunt în totalitate convinși.
 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării