main logo
638

Maia Sandu: E clar pentru toți că acest Guvern trebuie să cadă

Deputații de la Platforma DA și PAS au depus astăzi în Parlament proiectul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu.

Maia Sandu: E clar pentru toți că acest Guvern trebuie să cadăFoto: știri.md

Prezentând proiectul moțiunii în timpul ședinței plenare, opoziția a acuzat guvernul de încălcarea mai multor legi, inclusiv prin asumarea răspunderii, înlăturând astfel, controlul parlamentar, transmite Știri.md cu referire la Radiochisinau.md.

Deputații de la cele două componente ale blocului ACUM acuză guvernarea că a gestionat prost criza social-economice cauzată de pandemie. 

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, care a dat citire moțiunii, a mai învinuit Guvernul condus de Ion Chicu de tentativă de delapidare a bunurilor publice prin acordul de împrumut cu Federația Rusă.

„Pe lângă încălcările constituționale și depășirea vădită a atribuțiilor, Guvernul a eșuat practic la toate capitolele de activitate și cel mai important la gestionarea crizei social economice. Șocurile economice generate de stoparea bruscă a economiei impun pierderi semnificative agenților sectorului privat și public, aruncând țara într-o recesiune economică majoră”, a spus Alexandru Slusari.

Executivul mai este acuzat de sabotarea relațiilor cu Uniunea Europeană și de pierderea tranșei de 40 de milioane de euro din asistența financiară europeană, dar și de faptul că s-a orientat spre integrarea euro-asiatică în interesul președintelui Igor Dodon.

Înainte de ședința Parlamentului, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că votează moțiunea de cenzură, pregătită de deputații Platformei Demnitate și Adevăr. 

„E clar pentru toți că acest Guvern trebuie să cadă. Noi am făcut ce am putut ca acest lucru să se întâmple. Înțelegem că PSRM își dorește încheierea acestei sesiuni parlamentare înainte de termen. Fracțiunea PAS va semna astăzi moțiunea Platformei DA față de acest Guvern, a precizat Maia Sandu.

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a spus în declarațiile pentru presă că democrații pot purta discuții doar cu formațiunile PAS, Platforma DA și PSRM și nu se vor așeza la masa de dialog cu grupul Pro Moldova și cu deputații Șor.

”Regretăm că unii colegi din opoziția veritabilă au ales să se așeze la masă cu autorii fraudei bancare. Venind cu această moțiune de cenzură, fac jocul celor care-și doresc haos în țară”, a spus Pavel Filip.

Moțiunea ar urma să fie dezbătută în plenul Parlamentului săptămâna viitoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării