main logo
585

Maia Sandu: Democraţia este un proces, nu un scop. E nevoie de efort şi dedicaţie

În faţa pericolului, democraţiile trebuie să fie ghidate de onestitate şi încredere.

Maia Sandu: Democraţia este un proces, nu un scop. E nevoie de dedicaţieFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a declarat preşedintele Maia Sandu, care a ţinut un discurs (online), luni, în cadrul conferinţei internaţionale Forum 2000, care se desfăşoară la Praga, transmite Știri.md.

"Ţara mea, Moldova, cunoaşte acest lucru nu din auzite. Moldovenii nu au abandonat democraţia. Aceştia s-au opus guvernării oligarhice, au respins autoritarismul şi au condamnat corupţia care a drenat ţara. Oamenii cereau libertate, dreptate şi oportunităţi economice. 

În ultimele zece luni, la alegerile prezidenţiale şi parlamentare, cetăţenii Republicii Moldova au reuşit să îndepărteze de la putere o întreagă clasă de politicieni corupţi. Cetăţenii noştri au votat pentru combaterea corupţiei, pentru procese echitabile şi pentru un Guvern care să lucreze pentru oameni. Eu şi echipa mea am fost aleşi pentru a implementa această viziune în practică", a spus Sandu.

Potrivit ei, strategia care a contribuit la succes este "onestitatea, decenţa şi încrederea".

"Această strategie a funcţionat şi această experienţă ne-a oferit o perspectivă valoroasă asupra eşecurilor democraţiei din era modernă.

În primul rând, am aflat că procesele democratice nu sunt ireversibile. Acest lucru este relevant pentru democraţiile tinere, precum este Moldova. Dar acest lucru se întâmplă şi în democraţiile dezvoltate, pe care le-am văzut cu toţii în valul populismului care a cuprins globul. Soluţia la această problemă constă în instituţii de stat mai puternice şi mai rezistente", a spus Sandu.

A doua problemă, potrivit preşedintelui, este că crearea unor astfel de instituţii necesită timp.

"Moldova a petrecut 30 de ani în acest proces, dar nici acest lucru nu a fost suficient. În timp ce democraţiile funcţionează în intervalele de timp dictate de ciclurile electorale, politicienii trebuie să fie capabili să îşi stabilească şi să urmărească obiective pe termen lung: construirea unor instituţii independente şi responsabile, investiţii în educaţie, educarea noilor generaţii de lideri, educarea cetăţenilor pentru gândirea critică şi încurajarea inovaţiilor", a spus preşedintele.

De asemenea, ea s-a referit la subiectul corupţiei - "o ciumă care distruge democraţia".

"Corupţia poate provoca un prejudiciu grav unui stat bazat pe încredere şi pe un contract social cu cetăţenii săi. Slăbeşte instituţiile guvernamentale şi face ţările mai sărace. 

În ultimii 30 de ani, corupţia ne-a costat miliarde - fluxuri financiare ilicite, luare de mită, contrabandă şi spălare de bani, încredere în sistemul de justiţie. Prioritatea noastră este acum de a combate acest flagel şi de a restabili încrederea", a spus şefa statului.

Sandu a subliniat, de asemenea, problemele de securitate şi răspândirea dezinformării.

"Cea mai importantă lecţie pe care Moldova a învăţat-o până acum este că democraţia este un proces, nu un scop. Este nevoie de efort şi dedicaţie constantă pentru a proteja democraţia şi a o face să funcţioneze”, a spus preşedintele Maia Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării