main logo
653

Maia Sandu: Curtea Constituțională și-a încălcat propriile decizii

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, spune că prin hotărârea luată astăzi, Curtea Constituțională „și-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, conform cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină”.

Maia Sandu: Curtea Constituțională și-a încălcat propriile decizii

„Curtea Constituțională a corupților a hotărât că sistemul electoral mixt, care a fost criticat dur de Comisia de la Veneția și care, așa cum au arătat alegerile precedente, înseamnă mai multe mandate pentru cei care au obținut mai puține voturi, nu poate fi modificat”, menționează într-o postare pe Facebook Maia Sandu, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit liderei PAS, „toate acestea demonstrează că lichidarea regimului oligarhic este principalul obiectiv care trebuie atins de către actualul legislativ, fără de care Republica Moldova nu are nicio șansă să pășească pe calea normalității, să aibă instituții care să funcționeze în interesul oamenilor și să restabilească încrederea propriilor cetățeni”. 

„Să nu uităm să le „mulțumim” și celor trei deputați „independenți” ai Partidului Democrat – Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic”, a spus Maia Sandu.

Ca urmare a sesizării depuse de către deputații independenți, Curtea Constituțională a emis vineri, 26 aprilie, o hotărâre, potrivit cărei, anticipatele nu pot avea loc în baza unui alt sistem decât cel folosit la alegerile ordinare. 

Conform hotărârii CC, Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă, însă noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. 

Astfel, un nou sistem electoral poate fi implementat numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării