Maia Sandu cere retragerea trupelor ruse: Reacția de la Moscova
20 noiembrie, 20:42
16 702
28
Maia Sandu cere retragerea trupelor ruse: Reacția de la Moscova
20 noiembrie, 20:42
16 702
28

Tiraspolul nu va accepta niciodată propunerea președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la necesitatea retragerii forțelor rusești din Transnistria.

Acest lucru va duce la „dezghețarea” conflictului transnistrean, a declarat pentru RIA Novosti Elena Panina, membru al comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Deputatul rus a spus că aceste trupe sunt pacificatoare.

„Sandu dorește ca pacificatorii (ruși - n.red.) să plece (din Transnistria - n.red.) și în același timp respinge scenariul federalizării, care poate contribui la asigurarea unui echilibru de interese și a păcii pe termen lung.

Ce se oferă locuitorilor din Transnistria în schimb? Să revină la situația din 1992, când a izbucnit un conflict sângeros, care a luat viața a mii de oameni.

Avem pe față o perspectivă de „dezghețare” cu perspective de intrarea în „faza fierbinte”, orice ar spune Sandu despre dorința ei de a rezolva problema în mod pașnic ”, a remarcat Panina. soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.

Potrivit deputatului, este evident că „acest scenariu nu va fi niciodată acceptat la Tiraspol”.

„Problema transnistreană ar fi putut fi rezolvată în urmă cu 17 ani, când Rusia a propus Memorandumul Kozak. Acest proiect a fost respins sub presiunea SUA.

Rămâne doar să regretăm că declarațiile actuale ale lui Sandu par să fi fost scrise sub dictarea prompterului american", a spus Panina.

Amintim că Maia Sandu a reiterat într-un interviu pentru presa ucraineană că nu susține un plan de federalizare a Republicii Moldova.

„Sunt împotriva federalizării Moldovei, nu susțin opțiunile propuse de Dodon și partidul său. Pentru că, deși nu au oferit propuneri clare, au vorbit despre federalizare. Sunt sigur că vom găsi un format pentru rezolvarea conflictului”.

Potrivit Maiei Sandu, acest plan trebuie să includă retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter