375
0
Maia Sandu ar putea solicita şi un împrumut de la Guvernul României
375
0

În luna septembrie, în Republica Moldova va veni o misiune a Uniunii Europene cu care reprezentanţii Guvernului vor discuta, inclusiv, un program extins de asistenţă din partea UE pentru administraţiile publice locale din ţară.

Despre aceasta a declarat prim-ministrul Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul public Moldova 1. Potrivit ei, actualmente, se discută deja despre o asistenţă pentru câteva localităţi din ţară, însă Guvernul îşi doreşte extinderea acestuia, transmite IPN.

„Noi am optat pentru diversificarea modului de asistenţă care să fie implementată de Guvern, dar ne dorim să existe şi asistenţă care se alocă direct administraţiei publice locale, pentru că doar aşa poate creşte independenţa administraţiei publice locale.

Mă bucur că acum discutăm la modul concret şi practic anumite proiecte care vor veni pentru câteva localităţi şi discutăm un program mult mai mare pentru sprijin direct localităţilor. În septembrie sper să avem mai multe detalii şi să putem să anunţăm o veste bună pentru toate localităţile din ţară”, a declarat şefa cabinetului de miniştri.

Potrivit ei, un asemenea proiect se negociază pentru câteva localităţi din Republica Moldova, însă Guvernul încearcă să convingă Uniunea Europeană ca acest proiect să se extindă asupra unui număr mai mare de localităţi şi să fie implementat deja din anul 2020.

Maia Sandu spune că în cadrul ultimei sale vizite la Bruxelles au fost semnate trei acorduri de finanţare. Unul dintre acorduri presupune sprijin pentru două localităţi din Republica Moldova – Cahul şi Ungheni – banii vor fi cheltuiţi la nivel local în modul în care au fost planificaţi. 

Alte două granturi vor fi folosite pentru lupta împotriva corupţiei şi pentru implementarea Acordului de Asociere. „Cea mai mare parte a banilor pe care îi aşteptăm va veni sub formă de sprijin bugetar şi va veni, în special, în toamnă, va veni cea mai mare parte a asistenţei macrofinanciară despre care vorbim în ultimii doi ani”, a declarat Maia Sandu.

Şefa executivului nu exclude că ar putea solicita şi un împrumut de la Guvernul României şi afirmă că este puţin probabilă renegocierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

Citește și
article image
Populația Moldovei preferă să economisească în monedă...
0
116
article image
Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în...
10
2770
article image
Criza capacelor de borcan, dovada problemelor în economia...
0
189
article image
Regiunea din România unde a nins pentru prima dată în...
0
313