main logo
1072

Mai multe licitații, fraudate: Plîngău cere demisia lui Spînu

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, cere demisia ministrului Andrei Spînu după ce mai multe licitații în domeniul energetic ar fi fost fraudate.

Mai multe licitații, fraudate: Plîngău cere demisia lui SpînuColaj: știri.md

Acesta a prezentat la Procuratura Anticorupție mai multe acte ce confirmă grave abateri de la lege, transmite Știri.md.

Potrivit președintelui Platformei DA, Dinu Plîngău, este vorba despre tenderele și contractele pentru construcția rețelelor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, ce ar asigura conectarea cu sistemele românești și europene, de construcție a Termoelectrica, procurarea energiei electrice.

"Potrivit mai multor plângeri parvenite de la mai multe companii participante la licitație, aceasta ar fi avut loc cu încălcări grave. Dovadă sunt scrisorile depuse de Mihail Lupașcu, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în atenția Președinției R. Moldova, SIS și CNA, cât și expertiza tehnică efectuată de experți de la Banca Mondială, care au demonstrat că a fost comisă favoritizarea unei companii în detrimentul altora. 

Mai mult decât atât, acest subiect a fost discutat la cel mai înalt nivel de autoritățile R. Moldova și cele din România, întrucât una dintre companiile care a participat la licitație este o firmă română care a sesizat autoritățile din R. Moldova și România despre trucarea licitației. 

În pofida celor enunțate mai sus, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a continuat licitația, motivând un preț mai mic oferit de compania câștigătoare, însă, potrivit normelor europene, diferența de preț a companiei câștigătoare și companiei situate pe locul doi constituie o diferență de 20.000 de euro la un contract de aproape 30 de milioane de euro, iar acest lucru urma să fie analizat din perspectiva calității efectuării lucrărilor, garanțiilor și lucrărilor de mentenanță, fapt ce creează întrebări pertinente pentru organele de anchetă în legătură cu favoritizarea companiei câștigătoare de către factorii de decizie din R. Moldova", a declarat Plîngău.

Cât despre licitația pentru lucrările de reconstrucție la Termoelectrica, Plîngău susține că aceasta a fost trucată.

"În esență vorbim despre Caietul de sarcini care era întocmit după o anume companie, și anume Silovîie Mașînî, companie din Federația Rusă, aflată sub duble sancțiuni internaționale. La fel ca și în cazul precedent, procedura de desemnare a câștigătorului a fost tergiversată. Mai mult decât atât, ministrul Spînu a mințit public că compania cu care urma să fie semnat contractul ar fi unica companie care ar fi participat la licitație.  

În realitate, la licitație au mai participat două companii din România și Ucraina. Înaintea semnării contractului, ministrul Spînu justifica pe la toate posturile TV necesitatea semnării acestui contract cu Silovîie Mașînî. După ce plângerile celorlalte două companii participante la licitație au devenit publice și după ce scandalul legat de această licitație a trecut hotarele R. Moldova, luând în calcul și aspectul sensibil al problemei legat de războiul din Ucraina, la două zile distanță de la semnarea acestui contract, acesta a fost reziliat. Ceea ce poate implica R. Moldova în litigii judiciare aducând atât prejudicii de imagine, cât și materiale”, a mai menționat Plîngău, care a prezentat mai multe acte ce ar confirma fraudarea.

Deocamdată, ministrul Andrei Spînu nu a comentat acuzațiile lui Plîngău.

Abonează-te gratuit la Știri.md și pe Telegram pentru a nu pierde cele mai importante noutăți: https://t.me/stirimd.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării