main logo
1172

MAI al Rusiei îi va înainta acuzații lui Renato Usatîi

Departamentul de Investigaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse urmează să-i înainteze, vineri, acuzaţii preşedintelui Partidului Nostru (PN), primarul de Bălţi, Renato Usatîi, în baza articolului Codului Penal "Participarea într-o comunitate criminală".

MAI al Rusiei îi va înainta acuzații lui Renato UsatîiFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre acest lucru scrie ziarul rus "Kommersant", potrivit căruia Usatîi "este unul dintre principalii adversari ai preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, şi va concura cu el la viitoarele alegeri prezidenţiale din toamnă", transmite Știri.md.

Ancheta îl consideră pe Renato Usatîi drept un participant activ al sindicatului criminal, care, în decurs a câţiva ani, a scos din Rusia şi a spălat sume impresionante prin intermediul băncilor moldoveneşti controlate de el.

Până acum, persoana principală implicată în această anchetă a fost fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), oligarhul Vladimir Plahotniuc, cu care Renato Usatîi a avut conflicte. Anume pe oligarh ancheta îl considera "organizatorul unei maşini financiare criminale".

Potrivit anchetatorilor, de la mijlocul anului 2013, proprietarul Moldindconbank, omul de afaceri Veaceslav Platon, împreună cu Vlad Plahotniuc au creat o comunitate infracţională, la care s-a alăturat şi Renato Usatîi. Scopul acesteia a fost să efectueze tranzacţii financiare care vizează retragerea sistematică ilegală a fondurilor din Rusia, cu obţinerea de venituri din aceste operaţiuni.

Ca principal instrument al schemei penale, organizatorii comunităţii criminale au folosit Moldindconbank, câteva bănci ruseşti şi alte instituţii de creditare, care au funcţionat conform unui singur sistem.

De la începutul schemei până în martie 2014, zeci de firme au participat la fraudă. În total, pe durata schemei, cel puţin 18 mlrd. de dolari au fost retraşi din Rusia.

Renato Usatîi, însă, insistă pe fondul politic al cauzei penale. El susţine că a ajuns în vizorul ofiţerilor de ordine din Rusia, deoarece îl critică pe preşedintele moldovean Igor Dodon, susţinut de Moscova, şi poate concura cu el la alegerile prezidenţiale, care urmează să aibă loc în toamnă.

"Sunt gata să mă opun oricăror acuzaţii atât ale Kremlinului, cât şi ale Washingtonului, pentru că toată lumea ştie poziţia mea: eu slujesc doar poporul moldovean", a spus Renato Usatîi, subliniind că "este pregătit să candideze la alegerile prezidenţiale, dar, totodată, vrea să fie un candidat înaintat de oameni, nu de partid".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării