main logo
606

Magistrații au respins solicitarea lui Dodon de a pleca în Grecia

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, cercetat în mai multe dosare penale, aflat în prezent sub control judiciar, nu poate pleca de Paște pe muntele Athos. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) i-au respins solicitarea de a i se permite o deplasare în Grecia pentru câteva zile.

Magistrații au respins solicitarea lui Dodon de a pleca în GreciaFoto: tv8.md

Decizia a fost luată vineri, 24 martie, și este definitivă. Igor Dodon intenționa să plece la mănăstire, pe muntele Athos, în perioada 31 martie - 11 aprilie. De altfel, deplasările în Grecia, la mănăstire, sunt o tradiție pentru ex-președintele R. Moldova. În anii trecuți, Igor Dodon a mers pe Athos fie cu familia, fie cu colegii din Partidul Socialiștilor (PSRM), transmite Știri.md cu referire la Tv8.md

„Știam că nu îmi vor permite să ies din țară, însă pentru mine a fost o chestiune de principiu, extrem de importantă, ca concetățenii noștri să vadă ce fel de justiție avem... Repet ceea ce am mai spus și anterior: dețin o singură cetățenie, cea a Republicii Moldova. Nu intenționez să fug din țară. Rămân aici, ca să lupt cu această putere, nu am alte planuri”, a scris Igor Dodon într-un mesaj pe Telegram. 

Lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600.000 până la 1.000.000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.

„Precizăm că suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”.

Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de răspunderea penală pe dosarele în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, precizează Procuratura Anticorupție.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării