main logo
2490

MAEIE: Verificări efectuate la Ambasada Moldovei la Moscova

La Ambasada Republicii Moldova de la Moscova au loc verificări în aceste momente.

MAEIE: Verificări efectuate la Ambasada Moldovei la Moscova

Informația a fost confirmată pentru Știri.md de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Alexandru Roitman.

Reprezentantul ministerului a refuzat să numească motivele controlului.

Totodată, a precizat că instituția va reveni cu detalii la finalul acțiunilor.

Pe de altă parte, presa de la Chișinău a scris că verificările au loc din cauza că sediul ar fi fost folosit pe post de centru electoral al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Alexandru Roitman, a spus că decizia nu are legătură cu situaţia privind eliberarea piloţilor moldoveni Mihai Crihana şi Lionel Buruiană, ţinuţi captivi în Afganistan mai mult de trei ani şi care acum se află la Moscova.

În acelaşi timp, experţii susţin că nu este o coincidenţă faptul că iniţiativa privind rechemarea Ambasadorului a apărut în ziua în care MAEIE a înmânat o notă de protest Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, prin care a cerut ca reprezentanţilor Guvernului RM să le fie oferit imediat acces la piloţii care se află într-un spital din Moscova. 

Analiştii consideră că acest "control intern" ţine de această situaţie.

Știri.md precizează că, recent, Ambasadorul Moldovei în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a fost rechemat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) pentru consultări.

Rechemarea lui Neguța vine la câteva zile de la conflictul diplomatic dintre țara noastră și Rusia, după ce delegației de la Chișinău aflată la Moscova i s-a refuzat accesul la piloții moldoveni eliberați din prizonierat în Afganistan. 

În legătură cu acest caz, ambasadorul rus a primit o notă de protest.

Andrei Neguța a fost numit prima dată ambasador la Moscova în 2009, iar trei ani mai târziu a fost rechemat după ce a declarat că retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol țara noastră și întreaga regiune. 

Igor Dodon și Andrei Neguța au fost colegi de partid și de Parlament, din 2014 când Neguța a intrat în Legislativ pe listele socialiștilor, ca apoi în 2017 să fie renumit ambasador la Moscova. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării