main logo
357

MAEIE pledează pentru simplificarea procedurii de eliberare a vizelor în Marea Britanie pentru moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al RM pledează pentru simplificarea procedurii de eliberare a vizelor în Marea Britanie pentru cetăţenii Moldovei.

MAE vrea procedură simplificată de eliberare a vizelor în Marea Britanie

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta se menţionează în precizarea MAEIE cu privire la informaţiile publicate de către agenţia Bloomberg privind poziţia reticentă a Republicii Moldova faţă de aderarea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Acordul internaţional privind Achiziţii Publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

"Republica Moldova apreciază angajamentul de care a dat dovadă guvernul britanic pe parcursul procesului de aderare la Acordul privind Achiziţiile Publice, care reprezintă un instrument important pentru deschiderea accesului pe piaţa internaţională de achiziţii publice şi garantarea principiului transparenţei şi non-discriminării în ce priveşte accesul bunurilor, serviciilor şi furnizorilor economici din părţile semnatare ale acordului la tenderele organizate de către celelalte state, care fac parte din acest acord", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Moldovei.

MAEIE menţionează că Republica Moldova şi-a exprimat îngrijorarea încă din luna mai anul curent, în cadrul şedinţei premergătoare reuniunii din 17 octombrie, "faţă de procedurile complicate de obţinere a vizelor de călătorie în Regatul Unit cu care se confruntă cetăţenii şi agenţii economici din ţara noastră, fapt care îi defavorizează în raport cu furnizorii din alte state şi care întâmpină dificultăţi în procesul deplasării la faţa locului şi participării la tenderele anunţate de către autorităţile britanice".

Potrivit comunicatului MAEIE, săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a purtat la Chişinău discuţii cu Directorul pentru Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Commonwealth-ului, Martin Harris, transmite Știri.md.

"A fost abordată nu doar oportunitatea participării agenţilor economici la piaţa de desfacere din Marea Britanie, dar şi problemele cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv deţinătorii paşapoartelor diplomatice şi de serviciu în procesul de obţinere a vizelor pentru Marea Britanie. Ţinem să evidenţiem faptul că Republica Moldova a liberalizat regimul de vize pentru toţi cetăţenii britanici încă din ianuarie 2007", se arată în comunicat.

Potrivit documentului, procesul de negociere cu autorităţile britanice continuă, iar Delegatul de ţară al Republicii Moldova pe lângă OMC a propus, împreună cu reprezentanţii SUA şi altor state, în cadrul reuniunii Comitetului privind Achiziţiile Publice din 17 octombrie, de la Geneva, examinarea din nou a subiectului privind aderarea Marii Britanii la Acordul internaţional de Achiziţii Publice pe parcursul lunii noiembrie curent.

"Prin urmare, MAEIE îşi exprimă încrederea că pe parcursul următoarelor săptămâni, diplomaţii ambelor state vor definitiva un plan de acţiuni privind desfăşurarea consultărilor bilaterale, în vederea obţinerii simplificării procesului de obţinere a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova şi negocierea unui Acord de Liber Schimb reciproc avantajos după Brexit", se spune în comunicat.

Dintre cele 47 părţi semnatare ale Acordului privind Achiziţiile Publice, Marea Britanie aplica regim de vize doar următoarelor 4 state: Republica Moldova, Ucraina, Armenia şi Muntenegru.

În acelaşi timp, MAEIE subliniază că "din cele 47 de ţări care au semnat Acordul privind Achiziţiile Publice, marea Britanie aplică regimul de vize doar pentru următoarele patru ţări: Republica Moldova, Ucraina, Armenia şi Muntenegru".

Săptămâna trecută, Bloomberg a scris că Moldova împreună cu SUA, Israel, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud şi Ucraina blochează accesul Marii Britanii la Acordul internaţional privind Achiziţii Publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ceea ce ar putea prejudicia Regatul cu 1,7 miliarde de dolari. Conform publicaţiei, fiecare dintre aceste ţări are motivele sale pentru a lua o astfel de decizie. Potrivit publicaţiei, poziţia Republicii Moldova se explică prin faptul că, în 2017, Marea Britanie a refuzat să deschidă viză pentru consilierul economic al Republicii Moldova la OMC, Cristina Cojocaru.

Într-un interviu pentru publicaţie, Cojocaru a confirmat că i s-a refuzat viza pentru Lodra, unde intenţiona să discute problema relaţiilor dintre Republica Moldova şi Marea Britanie după Brexit. 

De asemenea, ea a vorbit despre discriminarea agenţilor economici moldoveni care doresc să participe la licitaţiile pentru achiziţii publice în Regatul Unit.

Jurnaliştii nu exclud faptul că refuzul de deschidere a vizei pentru Cristina Cojocaru poate fi cauza poziţiei Republicii Moldova, care împiedică participarea Marii Britanii la Acordul privind achiziţiile publice, pe care l-a semnat atunci când era membră a UE. 

Presa menţionează că Cojocaru este soţia ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi. Înainte de numirea sa în funcţia de ministru în ianuarie 2018, Ulianovschi a fost ambasadorul Republicii Moldova în Elveţia, fiind şi reprezentantul Republicii Moldova la OMC şi alte organizaţii internaţionale de la Geneva.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării