main logo
554

MAEIE a găzduit consultările politice moldo-române

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit consultările politice interministeriale moldo-române conduse de secretarul de stat Veaceslav Dobîndă și secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României Iulian Fota.

MAEIE a găzduit consultările politice moldo-române

Șefii celor două delegații au apreciat caracterul strategic al dialogului bilateral, cooperarea dinamică în cadrul organizațiilor regionale, și în plan multilateral, evidențiind și colaborarea strânsă dintre ministerele și instituțiile ambelor țări, în toate domeniile de interes. Diplomații au efectuat și un amplu schimb de opinii despre impactul asupra țărilor noastre în plan socio-economic și energetic a războiului injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei, transmite Știri.md cu referire la mfa.gov.md.

Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a mulțumit interlocutorilor români pentru sprijinul consecvent oferit țării noastre în obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, inclusiv disponibilitatea autorităților române de a oferi expertiza necesară în vederea avansării procesului de integrare europeană, a agendei de reforme care vizează transformarea și modernizarea statului nostru și a instituțiilor acestuia după standardele europene.

Șeful delegației române, Iulian Fota, a accentuat importanța stabilității politice și a ireversibilității cursului de reforme pentru apropierea fermă a Republici Moldova de Uniunea Europeană.

Oficialii s-au referit, de asemenea, și la reglementarea problematicii transnistrene, fiind reconfirmată susținerea României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Discutând despre modalitățile de fortificarea a relației moldo-române, interlocutorii au subliniat potențialul comercial-economic, diplomatul moldovean reiterând rolul important al investițiilor române, dar și al întreprinderilor cu capital românesc, care activează în țara noastră

Secretarii de stat au discutat și despre programele de asistență pentru dezvoltare, desfășurate cu sprijinul României, care contribuie esențial la ridicarea nivelului de bunăstare în comunitățile din țara noastră, fiind agreată valorificarea în continuare a suportului financiar oferit generos de partea română pentru implementarea de noi proiecte, conform priorităților autorităților de la Chișinău.

În cadrul consultărilor politice, delegațiile au vorbit și despre necesitatea consolidării cadrului juridic bilateral, realizarea inițiativelor în domeniile sectoriale, precum: educația, cultura, sănătate, mediul ambiant, infrastructura și altele.

La finalul consultărilor, secretarii de stat Veaceslav Dobîndă și Iulian Fota au convenit organizarea următoarei runde de consultări politice la București, în anul 2023.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării