main logo
467

MAE român: Nu sunt întrunite condițiile pentru un raport critic la adresa Moldovei

MAE precizează că România nu a considerat că sunt întrunite condițiile pentru adoptarea unui raport critic în Consiliul Afaceri Externe la adresa R. Moldova.

MAE român: Nu sunt condiții pentru un raport critic la adresa Moldovei

Reacția vine după informații în spațiul public potrivit cărora România ar fi blocat planurile adoptării unor concluzii privind R. Molodova în CAE, transmite Știri.md cu referire la Hotnews.ro.

„În legătură cu știrile apărute în presă referitor la blocarea de către România a adoptării concluziilor privind Republica Moldova în Consiliul Afaceri Externe, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: România va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova și să promoveze necesitatea implementării reformelor asumate în relația cu Uniunea Europeană. În același timp, în calitate de stat membru UE, România este deplin angajată în promovarea politicilor comune ale UE în relațiile cu Republica Moldova, contribuind cu propria expertiză și proiecte de asistență în procesul de consolidare a asocierii politice și integrării economice dintre UE și Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele reciproce asumate prin Acordul de Asociere si Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA)", arată MAE.

„Considerăm că este foarte important ca Uniunea Europeană să promoveze în vecinătatea sa o politică echilibrată, coerentă şi pragmatică. România susţine desfăşurarea unui dialog constant şi substanţial între oficialii UE şi autorităţile Republicii Moldova, context în care sunt comunicate în mod direct poziţiile, aşteptările şi sprijinul UE pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului şi în raport cu procesul de reforme", mai spune MAE.

Recent a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Comitetului de Asociere UE - Republica Moldova, unde Uniunea Europeană a ridicat o serie de probleme şi a exprimat aşteptări, fiind discutate diverse soluţii pentru problemele de interes comun.

„Chiar dacă există acord la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene asupra relaţiilor cu Republica Moldova, în identificarea celor mai eficiente modalităţi de acţiune pot apărea unele nuanţe de abordare în cadrul formatelor de lucru. De altfel, dezbateri de acest gen au loc permanent la nivelul Uniunii Europene şi pe toate temele de politică externă. În consecinţă, România a considerat că nu sunt întrunite toate condiţiile pentru adoptare de concluzii CAE la acest moment. Menţionăm că, pe lângă ţara noastră, şi alte state membre ale Uniunii Europene au exprimat reticenţa cu privire la oportunitatea concluziilor CAE", se mai arată în informarea MAE.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe reamintesc că în acest proces este importantă comunicarea extinsă a beneficiilor pentru cetăţeni a procesului de reforme asociat AA/DCFTA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării