main logo
1927

Macovei: Năstase a știut că probele interceptărilor sunt distruse

În timpul evenimentelor politice din vara anului 2019, odată cu plecarea lui Vladimir Plahotniuc din țară, structurile din interiorul Ministerului Afacerilor Interne ar fi primit indicații să distrugă materialele ce documentau interceptările ilegale.

Macovei: Năstase a știut că probele interceptărilor sunt distruseFoto: mediafax.ro

Acest lucru i s-ar fi comunicat lui Andrei Năstase, care însă, nu a intervenit. Afirmațiile au fost făcute de șeful Direcției 6 „Protecția martorilor” a Inspectoratului Național de Investigații, Anatolie Macovei, în cadrul emisiunii Cutia Neagră, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Șeful Direcției 6 „Protecția martorilor” a Inspectoratului Național de Investigații, Anatolie Macovei vine cu detalii în contextul ultimelor dezvăluiri, precum că mai multe persoane din societatea civilă, jurnaliști și politicieni au fost ascultați în perioada de guvernare a Partidului Democrat.

„Ascultarea propriu-zisă se exercită de către Serviciul Informații și Securitate (SIS). Interceptările veneau pe discuri de la SIS. Acestea se ascultau prioritar de direcția nr. 5 care făcea o selecție, rapoarte pe marginea ascultărilor. Discurile erau predate procurorilor, în cadrul dosarelor”, explică procedura șeful de direcție.

„Când Plahotniuc a anunțat că părăsește țara, toată lumea s-a alertat, pentru că toți cei care dispuneau de materiale și rapoarte pe marginea acestor ascultări, înțelegeau că acestea sunt probe în primul rând împotriva lor”, explică situația Macovei.

Potrivit lui, imediat a fost organizată o ședință în cadrul MAI unde persoanele implicate în interceptări au primit indicații ca materialele legate de interceptări, filaj, lucru pe activiști, dosare „ca cel al lui Sergiu Cibotari și alții”, să fie nimicite. 

Șeful de direcție afirmă că materialele au fost distruse timp de câteva zile în două zone din afara orașului, una fiind la Durlești.

Mai mult, despre situație ar fi fost anunțat ex-ministrul de Interne, Andrei Năstase, care însă nu a intervenit.

„E regretabil că ne punem aceste întrebări în noiembrie, 2019. Este foarte târziu. Am venit cu această întrebare la fostul ministru de Interne, Andrei Năstase. Am venit cu propuneri. Acum aceste lucruri trebuiau să fie deja investigate. Au fost nimicite fizic foarte multe materiale. Năstase a știut despre acest fapt, i s-a spus.  Am propus să intervină”, a menționat șeful direcției.

Urmează să venim cu o reacție din partea ex-ministrului de Interne, Andrei Năstase.

În luna septembrie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a pornit trei dosare penale pe cazul interceptării ilegale a mai multor politicieni, reprezentanți ai societăţii civile și jurnalişti. 

Aceste măsuri speciale ilegale au fost admise în dosarele penale instrumentate, în perioada anilor 2017-2019, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), sub suspiciunea organizării şi conducerii unor dezordini în masă.

Iar la 21 noiembrie, președintele Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, Chiril Moțpan a declarat că mai mulți jurnaliști care muncesc în redacțiile din știri și dezbateri ar fi fost interceptați și filați în perioada de guvernare a Partidului Democrat. Deputatul a prezentat și documente care ar adeveri acest fapt.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării