main logo
986

Lupu: Nimeni din conducerea Curții de Conturi nu își va depune demisia

Este de la sine înțeles că nimeni din conducerea Curții de Conturi nu va depune cerere de demisie.

Lupu: Nimeni din conducerea Curții de Conturi nu își va depune demisiaFoto: basarabia.md

Reacția vine din partea președintelui Curții de Conturi, Marian Lupu, după ce deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, i-a îndemnat pe președintele instituției Marian Lupu, și vicepreședintele Viorel Chetraru, să părăsească funcțiile, transmite Știri.md.

"O săptămână în urmă, când a fost înregistrat proiectul de lege nr. 165, sincer, m-am bucurat că măcar 2-3 deputați dau dovadă de abordare profesională, citesc materiale de specialitate, au făcut cunoștință cu ISSAI 1 – Declarația de la Lima...

Ei, nu a fost să fie. Abordările profesionale au fost abandonate în favoarea intereselor politice de grup.

În ședința Guvernului urma să fie aprobat avizul pozitiv la proiectul 165 privind restabilirea independenței bugetare a Curții. În ultimul moment, însă, acesta este înlocuit cu avizul (evident pozitiv) la alt proiect, inițiat chiar ieri, care propune tocmai inversul: lichidarea totală a independenței funcționale și operaționale a Curții de Conturi și subordonarea ei directă politicului.

Dincolo de nonsensul profesional al acestui proiect, el sfidează violent sistemul de standarde internaționale ale auditului public extern, iar Moldova are angajamente oficiale de respectare a acestora în cadrul INTOSAI și EUROSAI. În special mă refer la încălcarea a cel puțin 2 din cele 4 standarde fundamentale: ISSAI 1 (Declarația de la Lima) și ISSAI 10 - Declarația de la Mexic privind independența ISA.

Cel mai urât în această situație este că la scurt timp după aprobarea acestui proiect, Parlamentul va fi nevoit să revină înapoi la varianta actuală a legii și să restabilească independența Curții de Conturi, altminteri riscă să fie exclusă din INTOSAI și EUROSAI. Dar asta mai apoi. Poate...

Scopul scuză mijloacele: sunt încă mulți cumetri, cumnați, neveste, fini și multe alte rude care trebuie aranjate la muncă...

În încheiere, este de la sine înțeles că nimeni din conducerea Curții de Conturi nu va depune cerere de demisie. Și asta cel puțin pe motivul profesional că ISSAI 1 și 10 ne obligă să ne opunem presiunilor politice asupra instituției în tentativa de lichidare a independenței sale", a scris Marian Lupu pe o rețea de socializare.

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, dar și pe vicepreședintele CCM, Viorel Chetraru, trebuie să plece din funcție pentru ca instituția să fie independentă.

Despre aceasta menționează deputatul Dumitru Alaiba, pe blogul său.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării