main logo
397

Litvinenco: Suportul României și al UE, semnificativ pentru R. Moldova

Suportul partenerilor de dezvoltare este unul semnificativ pentru R. Moldova, spune ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care se arată încrezător că R. Moldova va realiza în termen angajamentele setate în planul de acțiuni expediat către partenerii din UE.

Litvinenco: Suportul României și al UE, semnificativ pentru R. MoldovaFoto: știri.md

„În opinia Comisiei Europene care a recomandat acordarea statutului de țară candidată Consiliului European, șase din nouă pași țin de reformarea justiției, edificarea unui stat de drept. Lucrurile pe care le facem noi se încadrează în acele lucruri pe care trebuie să le facem pentru a îndeplini acești pași. Lucrurile care sunt inserate în acele recomandări ale Comisiei Europene țin, în principal, de politica internă, sunt necesare pentru noi, pentru R. Moldova, pentru cetățeni. Noi avem deja un cadru instituțional creat, există o Comisie de integrare europeană la nivelul președintelui, Comisia guvernamentală, la nivelul ministerelor va fi consolidată capacitatea administrativă în ceea ce privește realizarea acelor recomandări, procesul de integrare europeană implică foarte mult lucru, inclusiv de ordin birocratic, sunt sigur că lucrurile pe care le-am setat în acel plan de acțiuni care a fost expediat către partenerii din UE va fi realizat așa cum a fost angajamentul R. Moldova. Noi vom îndeplini acei pași, vom întreprinde toate acțiunile care sunt necesare pentru a avansa”, a spus Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova, transmite Știri.md.

Ministrul Justiției precizează că suportul României și al Uniunii Europene este unul semnificativ pentru R. Moldova.

„Evident că este un suport consistent și fără acest suport R. Moldova nu ar reuși nici în domeniul justiției, nici în alte sectoare”, a menționat el.

Sergiu Litvinenco s-a referit și la întrevederea recentă pe care a avut-o cu ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

„Am discutat cum ne ajută România în reformarea justiției și combaterea corupției. Am abordat mai multe subiecte, noi avem un plan de acțiuni comun cu Ministerul Justiției care se implementează. Pe 23 septembrie urmează să merg la București pentru o întâlnire cu ministrul Justiției, Marian-Cătălin Predoiu. Am discutat despre colaborarea pe linia instituțiilor de drept dintre R. Moldova și România: Procuratura Generală vs. Parchetul General, Procuratura Anticorupție – Direcția Națională Anticorupție, PCCOCS – colaborarea cu DIICOT. Am mulțumit pentru sprijinul constant pe care România îl oferă R. Moldova, inclusiv inițiativa cu privire la aceste fonduri de dezvoltare, inițiativa României și a Marii Britanii”, a afirmat Sergiu Litvinenco.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării