main logo
2656

Litvinenco explică cine i-a expediat lui Șova mesajul: Rusu este familia

Persoana care i-a trimis un mesaj judecătoarei Liuba Şova, prin care îi sugera să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte al CC, iar acesta o va numi președinte în absența lui, ar fi un funcționar din cadrul Secretariatului Parlamentului.

Litvinenco explică cine i-a expediat lui Șova mesajul: Rusu e familia

Acesta ar fi un coleg al lui Șova de pe timpurile facultății. Declarațiile au fost făcute de către Sergiu Litvinenco, deputatul Blocului ACUM, în cadrul emisiunii „Cotidianul LIVE”, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

„Este un funcționar din cadrul secretariatului Parlamentului care, din câte înțeleg, este coleg cu doamna Șova la facultate, probabil de la catedra de drept constituțional. Rusu este familia lui”, a spus Litvinenco.

Totodată, deputatul susține că asta este „o probă elocventă că procesul a fost viciat, sau, cel puțin, s-a încercat vicierea procesului de alegere a președintelui CC”.

Potrivit site-ului Parlamentului, unica persoană cu numele Rusu din cadrul Secretariatului este Victor Rusu, șeful direcției informațional-analitice.

Potrivit CV-ului lui Victor Rusu, în această funcție este din 2015, iar în 2014 a fost consilierul președintelui Nicolae Timofti. Paralel, activează în calitate de Conferențiar Universitar la Universitatea de Studii Europene din Moldova.

Cotidianul.md a încercat să ia legătura cu Victor Rusu pentru a comenta informația. Reprezentanții USEM l-au contactat pe acesta pentru a-l întreba dacă vrea să discute cu noi, ulterior, ne-au oferit un număr la care nimeni nu a mai răspuns.

Liuba Șova a declarat anterior în cadrul unui emisiuni la TV8 că, alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că votul de luni este rezultatul unei decizii luate din timp. 

Judecătoarea a spus că a primit un mesaj de la un angajat al Parlamentului, care îi sugera să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președinte în absența lui.

Amintim că, judecătoarea Domnica Manole a solicitat anularea hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al Curții Constituționale, după ce judecătoarea Liuba Șova a declarat public că a primit un mesaj de la un angajat al Parlamentului, prin care i se cerea să-l voteze pe Țurcan. Noua componență a Curții Constituționale a declarat inadmisibilă sesizarea judecătoarei Domnica Manole. Astfel, președinte al Curții rămâne Vladimir Țurcan. 

Asta deoarece principala contestatară a procesului, Liuba Șova, pare să se fi răzgândit. Cel puțin așa reiese din comunicatul Curții Constituționale, în care se afirmă că „Șova i-a prezentat Curții o precizare potrivit căreia, la momentul votului, aceasta a ‘avut încredere în legalitatea, independența și imparțialitatea acestui proces”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării