main logo
4057

Liderul unui partid de la noi, cercetat penal pentru propaganda războiului

Liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin, este investigat, alături de alte persoane, într-un dosar penal pornit în baza articolelor 140 și 346 din Codul penal, a confirmat pentru Europa Liberă Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Liderul unui partid de la noi, cercetat pentru propaganda războiului

El sprijină deschis invazia Rusiei în Ucraina, de la începutul războiului, publicând pe paginile sale de pe rețelele de socializare zeci de video-uri, potrivit cărora, organizează campanii de sprijin pentru militarii ruși și grupările militare pro-ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Kalinin apare în imagini în uniformă militară, înarmat și cu însemnele Uniunii Sovietice sau simbolurile războiului lansat de Rusia în Ucraina, printre care litera „Z” văzută pe tancurile, vehiculele militare sau uniformele armatei ruse care a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. În unul dintre video-uri, scrie cu vopsea pe un obuz „За Молдову” („Pentru Moldova”), după care lansează proiectilul și amenință că R. Moldova s-ar putea pomeni într-un război cu Rusia.

Confirmând că anchetează acțiunile lui Kalinin, procurorii nu au oferit mai multe detalii și nu au dezvăluit cine sunt celelalte persoane investigate în același dosar, invocând confidențialitatea anchetei.

Sursa citată a încercat să-l contacteze pe Alexandr Kalinin, dar acesta nu a răspuns la apelurile telefonice. Site-ul formațiunii și adresa de e-mail nu mai sunt funcționale, iar pagina sa de Facebook a fost suspendată între timp.

Propaganda războiului se pedepsește cu închisoare de până la 6 ani, iar instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată – cu închisoare de până la 3 ani.

Amintim că, la ultimele alegeri parlamentare din 2021, Partidul Regiunilor a fost votat de 1.264 de persoane, adică de 0,09% din votanți.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării