main logo
358

Liderii PAS și PPPDA: Subiectul privind finanțarea a fost inventat pentru a discredita opoziția

Maia Sandu, și Andrei Năstase consideră că subiectul privind presupusa finanțare a opoziției de către Fundația „Open Dialog” este o farsă și a fost inventat pentru a discredita PPPDA și PAS.

Liderii PAS și PPPDA: Subiectul privind finanțarea, inventat

Potrivit lor, acest subiect nu are esență și este menținut pe agenda publică pentru a atrage atenția cetățenilor de la adevăratele probleme care există în Republica Moldova, transmite IPN.

În opinia Maiei Sandu, participarea acum un an la un eveniment în cadrul Parlamentului European, la invitația a câtorva europarlamentari, pentru a prezenta situația politică din Republica Moldova, în special pe dimensiunea nerespectării de către guvernare a drepturilor omului, nu poate fi considerată o încălcare a oricărei prevederi sau legi, în special privind finanțarea partidelor politice.

Maia Sandu spune că actuala guvernare încearcă să inventeze tot felul de subiecte pentru a menține atenția cetățenilor asupra opoziției pentru ca oamenii să nu discute despre problemele Republicii Moldova. Lidera PAS spune că, eventual, guvernarea creează o istorie care mai târziu să poată fi folosită pentru a exclude cele două partide din campania electorală.

Maia Sandu afirmă că argumentul Comisiei parlamentare de anchetă pentru organizarea audierilor cu ușile închise că ar exista un secret de stat este unul ridicol. Aceasta pentru că nici lidera PAS, nici Andrei Năstase, nu au funcții publice și nu au responsabilitatea să păstreze secretul de stat.

„Noi nu avem această calitate, respectiv, nimeni nu poate să ne ceară să păstrăm secretul de stat. Dacă nu poate să ne ceară să ținem secret de stat, înseamnă că ceea ce poate fi împărtășit nouă, exact la fel poate fi împărtășit presei și cetățenilor”, a menționat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Președintele PPPDA Andrei Năstase consideră că scopul istoriei legate de Fundația „Open Dialog” este să discrediteze PAS și PPPDA. Potrivit lui, în lipsă de argumente, guvernarea a găsit o sperietoare în posibila finanțare a opoziției de către Fundația „Open Dialog”. „Oamenii care ne privesc trebuie să înțeleagă ce ne impută nouă – cumpărarea unui bilet de la Chișinău la Bruxelles și înapoi”, spune Andrei Năstase.

„Iată a venit timpul alegerilor în Republica Moldova și trebuia să găsească o sperietoare. Nimeni nu înțelege ce înseamnă „Open Dialog”. Cetățenii trebuie să știe că această organizație non-guvernamentală este cu 2-3 oameni, nu știu câți oameni sunt acolo. Ei nu sunt în Republica Moldova, nu guvernează, nu fură miliarde, nu fac atacuri teroriste, este o sperietoare și guvernarea umple spațiul public cu acest circ”, a menționat președintele PPPDA.

Andrei Năstase atrage atenția că membrii comisiei parlamentare de anchetă sunt doi socialiști, doi democrați foști comuniști și un membru al grupului parlamentar Popular European. „Exact cei care au votat legea votului mixt. Toți împreună”, spune Andrei Năstase.

Marți, 12 noiembrie, Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale acuzațiilor de imixtiune a Fundației „Open Dialog” (Dialog Deschis) în treburile interne ale Republicii Moldova și de finanțare a unor partide a organizat a doua și ultima rundă de audieri. În cadrul acestora au fost invitați și liderii PAS și PPPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceștia s-au prezentat în fața clădirii Parlamentului, dar au declarat că refuză să participe la audieri, dacă presa nu are acces. Conducătorul Comisiei, deputatul PDM Igor Vremea, a explicat caracterul închis al ședințelor prin existența unor informații care constituie secret de stat și a calificat drept „neserios” motivul invocat de Maia Sandu și Andrei Năstase pentru a nu participa la audieri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării