main logo
597

Letonia îşi reafirmă sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova

Letonia îşi reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova. În cadrul unei vizite oficiale la Chișinău, luni, ministra letonă a justiției, Inese Lībiņa-Egnere, a declarat că autorităţile fiecărei ţări au datoria de a apăra democraţia, iar Moldova face acest lucru exemplar.

Letonia îşi reafirmă sprijinul pentru parcursul european al R. MoldovaFoto: IPN

 Oficiala a încurajat autoritățile din Republica Moldova să își continue drumul cu aceeaşi determinare, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

În cadrul întâlnirii bilaterale, ministra justiției a Republicii Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, a discutat cu Inese Lībiņa-Egnere despre progresele înregistrate de țară în parcursul de aderare la Uniunea Europeană, dar şi cooperarea bilaterală în domeniul justiţiei.

După discuții, Veronica Mihailov-Moraru a apreciat Letonia ca fiind un partener de încredere în parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova. Cooperarea dintre ministere a înregistrat o dinamică considerabilă în ultimii ani. Domeniile principale de colaborare sunt: reforma justiţiei, securitatea, combaterea corupţiei. Moldova a primit asistenţă juridică din partea Letoniei în materie civilă şi penală.

Veronica Mihailov-Moraru a mai spus că Republica Moldova trece printr-o serie de transformări şi Ministerul Justiţiei este implicat plenar pentru screening-ul bilateral. În etapa de armonizare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, Ministerul Justiției are responsabilitatea de a transpune numeroase acte europene în domenii precum justiția, combaterea corupției și drepturile omului. 

„Având în vedere complexitatea acestor sarcini și volumul în creștere al activităților, sprijinul partenerilor de dezvoltare și al experților este esențial pentru parcursul nostru de preaderare la UE. Suntem foarte recunoscători colegilor care s-au oferit să acorde expertiză în armonizarea legislației, inclusiv în procesul de integrare europeană”, a declarat ministra justiției a Republicii Moldova.

La rândul său, ministra letonă a apreciat relația de prietenie dintre cele două țări și a susținut ideea unei colaborări practice și teoretice din ambele direcții. 

„Atât Letonia, cât şi întreaga Uniune Europeană se confruntă cu provocări din partea Rusiei, iar un sistem de drept şi democratic este esenţial pentru a răspunde acestor ameninţări” a declarat Inese Lībiņa-Egnere.

Părțile s-au angajat să colaboreze pentru a sprijini digitalizarea justiției din Republica Moldova, modernizarea serviciului de probațiune, managementul sistemului penitenciar, precum și armonizarea legislației la acquis-ul Uniunii Europene.

Inese Lībiņa-Egnere efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova, la invitația ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării