main logo
448

Lesnic cere asigurarea liberei circulații pe ambele maluri ale Nistrului

Negociatorul-șef din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, a solicitat asigurarea necondiționată a liberei circulații a populației pe ambele maluri ale râului Nistru.

Lesnic cere asigurarea liberei circulații pe ambele maluri ale NistruluiFoto: ipn.md

Chișinăul nu va accepta politizarea subiectului școlilor cu predare în limba română și condiționarea de către Tiraspol a circulației celor aproximativ 400 de profesori și peste 1.500 de elevi, solicitând reluarea liberei circulații începând cu 1 august anul curent. 

Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi în formatul 1+1 cu negociatorul șef din partea Tiraspolului, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Cristina Lesnic a salutat reluarea discuțiilor în formatul 1+1, amânate după începutul pandemiei, menționând deschiderea Chișinăului pentru a discuta aspectele incluse în Pachetul Berlin Plus și cele care s-au evidențiat în timpul gestionării crizei sanitare.

Un alt subiect abordat se referă la accesul posesorilor de terenuri agricole  pentru prelucrare și transportarea producției agricole. Potrivit datelor existente, 27% dintre terenuri au rămas neprelucrate din cauza restricțiilor de circulație impuse de către Tiraspol.  În acest context, Cristina Lesnic a solicitat o vizită a specialiștilor de la Chișinău și Tiraspol pentru a constata situația la fața locului.

Cu privire la tematica ocrotirii sănătății, partea moldovenească, în procesul de negocieri, a menționat despre impedimentele pe care le-a întimpinat din cauza lipsei convocării Grupului de lucru pentru ocrotirea sănătății. La fel, Chișinăul a propus Tiraspolului proiectul Foii de Parcurs pentru implementarea recomandărilor OMS cu privire la prevenirea și lupta cu COVID-19, lucru refuzat de către Tiraspol.

Totodată, a fost reiterată necesitatea respectării înțelegerilor anterioare privind accesul oficialităților de la Chișinău în stânga Nistrului. Negociatorul-șef a subliniat că nici avocatul poporului, nici reprezentanții societății civile și jurnaliștii nu pot circula liber. Chișinăul s-a arătat deschis pentru organizarea unor ședințe ale Grupurilor de lucru sectoriale la nivel de experți pentru a discuta problemele legate de sănătate, dar și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

În cadrul dialogului privind înregistrarea și reînregistrarea autovehiculelor cu plăcuțe de model neutru, Chișinăul a propus organizarea unei vizite în teren a experților Agenției Servicii Publice la oficiile de la Tiraspol și Chișinău pentru evaluarea nivelului de satisfacție a cetățenilor, introducerea „rândului viu” în paralel cu programarea prealabilă online.

Negociatorul-șef a subliniat că libertatea circulației, prevăzută în deciziile protocolare, nu este respectată din cauza posturilor instalate unilateral de Tiraspol. Negociatorul-șef de la Tiraspol invocă că nu este mandatat să discute problema posturilor.

Reuniunea a avut loc în format de videoconferință, la sediul Misiunii OSCE din Chișinău, cu participarea reprezentanților mediatorilor și observatorilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării