main logo
1539

Leonard Orban: Voința politică și reformele, condiții pentru integrarea Moldovei în UE

După începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova va trebui să treacă prin mai multe etape de transformare a statului.

Leonard Orban: Voința politică, condiție pentru integrarea țării în UE

 Declaraţia a fost făcută, pentru TVR MOLDOVA, de fostul comisar european Leonard Orban. Potrivit oficialului, factorul decisiv ţine de voinţa politică şi de capacitatea Chişinăului de a face reformele necesare, transmite Știri.md.

LEONARD ORBAN fost comisar European: „E nevoie de decizia unanimă, deci, toţi şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre trebuie să fie de acord cu inceperea negocierilor de aderarea. După aia începe un proces lung, complicat, extrem de dificil. Este un proces care actualmente ar putea dura între minim 7 și probabil mulți, mulţi ani. Termenul maxim e greu de spus, dacă ne uităm la ce se întâmplă cu ţările din Balcanii de Vest, iar în cazul Turciei ce să mai spun”.

Săptămâna trecută, în timpul discursului său anual privind starea Uniunii, preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a îndemnat ţările Uniunii Europene să renunţe la vechile dezbateri politice care împiedică extinderea blocului comunitar. Ea a subliniat că, în pofida agresiunii şi ameninţărilor Rusiei, ţările candidate la aderare reuşesc să avanseze în aplicarea celor mai importante reforme iar Uniunea Europeană ar trebui să le sprijine cu aceeaşi hotărâre. E un semnal pozitiv, dar nu suficient, crede fostul comisar european Leonard Orban.

LEONARD ORBAN fost comisar european: „Comisia Europeană trebuie să facă o propunere de începere a negocierilor de aderare, dar până la urmă decizia aparţine tuturor statelor membre. Chiar dacă va fi o decizie pozitivă în decembrie, şi eu sper să fie, va începe un drum lung, complicat, dificil, în care e nevoie nu numai de voinţă politică, dar e nevoie şi de mult efort la nivelul administraţiei, de foarte multă expertiză”.

Leonard Orban are o experienţă vastă în domeniul integrării europene. În perioada 2001- 2004 a deţinut funcția de negociator șef adjunct cu Uniunea Europeană iar în 2004 şi 2005 a fost negociator șef al României cu Uniunea Europeană. Republica Moldova şi Ucraina speră să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la sfârşitul acestui an, în urma unui raport de evaluare a progreselor pe care Comisia Europeană urmează să-l prezinte în luna noiembrie.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării