main logo
4934

Legea care obliga cetățenii R. Moldova să întoarcă miliardul furat, abrogată

Legea care obliga cetățenii Republicii Moldova să întoarcă miliardul sustras din sistemul bancar a fost abrogată.

Legea care obliga cetățenii să întoarcă miliardul furat, abrogatăFoto: știri.md

Pentru anularea ”legii miliardului” au votat 56 de deputați, transmite Știri.md.

”Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”, se menționează în nota informativă la proiect.

Potrivit deputatului Petru Burduja, care este unul dintre autorii proiectului, punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat.

Proiectul a fost înaintat de un grup de deputați ai fracțiunii parlamentare PSRM.

Autorii propun ca banii care urmau să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor.

Potrivit proiectului, Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

De menționat că Legea din 03.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13.583.717.000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării