main logo
1873

Leancă amenință cu judecata și explică de unde are 50.000 de euro

Fostul prim-ministru Iurie Leancă susține că actuala guvernare de la Chișinău încalcă legea cu privire la datele cu caracter personal.

Leancă amenință cu judecata și explică de unde are 50.000 de euroFoto: știri.md

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Iurie Leancă menționează că informațiile apărute în presă privind scoaterea din țară a 50.000 de euro au scopul să inducă lumea în eroare și să creeze percepția falsă că a încercat să scoată bani murdari, proveniți din surse ilegale, transmite Știri.md.

Leancă menționează că acești bani i-a obținut onest, până în 2009 când a venit în politică.

"Sunt bani câștigați de-a lungul timpului cât am lucrat (2 ani) ca diplomat la Haga cu salariu de 10.000 de euro lunar sau cât am fost vicepreședintele celei mai prospere companii din Moldova (alți 7 ani). Am mai zis că nu sunt un om bogat, dar nici sărac nu mă consider. 

Aceste salarii pentru care am muncit onest mi-au permis să plătesc și studiile copiilor, și să-mi cumpăr automobil și să am o viață decentă, inclusiv să călătoresc în România, unde am mai multe activități, inclusiv politice. 

Sunt bani declarați 10 ani la rând în declarația mea de avere, sunt economiile mele câștigate corect. Și, în comparație cu alții, în această perioadă nu am fost vreodată șomer și nici n-am fost “ajutat de părinți”", a menționat Iurie Leancă.

Totodată, Iurie Leancă a publicat și o poză cu pașaportul său diplomatic pentru a dovedi tuturor că acesta nu este expirat.

"Legislația națională (Legea Nr. 273), așa cum prevede și practica internațională, îmi permite ca fost prim-ministru, dar și ca Ambasador Plenipotențiar să dețin pașaport diplomatic. Dar alde Năstase nu are de unde să știe ce înseamnă să fii diplomat de carieră și nici legile nu prea vor să le respecte", a mai scris Leancă.

Cât despre încălcarea legii cu privire la datele cu caracter personal, fostul premier explică:

"Reprezentanții Serviciului Vamal au mai spus foarte clar că, potrivit Art. 17 din Codul Vamal, asemenea informații pot fi utilizate numai în scopuri vamale și nicidecum pentru vânzarea sau publicarea lor, menționând că informațiile confidențiale nu pot fi divulgate nici de funcționarul vamal și nici de polițistul de frontieră.

În al treilea rând, prin difuzarea acestor informații cu numere de înmatriculare și modelul automobilului s-a încălcat abuziv protecția datelor cu caracter personal. Această scurgere de informații din interiorul sistemului controlat de Năstase îmi poate pune în pericol viața și integritatea corporală a mea și a membrilor familiei mele.

Iar din cauza unor astfel de abuzuri în serviciu și proastei gestiuni a sistemului informatic sau a resurselor umane, mâine-poimâine orice cetățean al Republicii Moldova poate deveni victimă a diferitor grupări, pentru că prin acest precedent ei au demonstrat că nu pot proteja datele cu caracter personal, iar odată vândute rețelelor de traficanți de ființe umane sau de organe, de exemplu, viața fiecăruia din noi este în pericol, pentru că acești criminali vor ști în ce automobil, cu cine, la ce oră și pe unde s-a traversat frontiera. 

Conștientizează cineva cât de mult ne pune în pericol pe noi toți acest "cinovnik" iresponsabil"? Atacul asupra imaginii și percepția falsă creată despre Leancă sistematic din 2015 sunt floricele în comparație cu viața unui om pusă în pericol din cauza unor astfel de mizerii, se întreabă Leancă.

De menționat că Iurie Leancă a declarat că se va adresa în judecată.

"În context, anunț că voi depune toate demersurile legale pentru ca cei care au comis astfel de abuzuri să fie identificați și trași la răspundere, iar în judecată voi cere și despăgubiri morale pe care le voi dona. 

La fel voi proceda și cu cei din așa-numita “presă” care prezintă informații false. Cum am mai zis: cel puțin cei mai triști decât noi să aibă de câștigat de pe urma acestor mizerii", a conchis politicianul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării