main logo
694

Lazăr, despre Slusari: Manifestă o obsesie răutăcioasă încă din 2014

Fostul vicepremier și ministru al Economiei în anii 2009-2014, Valeriu Lazăr, se declară nevinovat în cazul concesionării Aeroportului şi în cel de cedare a controlului asupra Băncii de Economii.

Lazăr, despre Slusari: Manifestă o obsesie răutăcioasă încă din 2014Foto: Știri.md

Mai mult decât atât, acesta spune, într-un interviu pentru Mold-street, că deciziile pe care le-a luat ocupând funcții importante în Guvern au fost cele mai oportune pentru acel moment, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Valeriu Lazăr susține că șeful comisiei parlamentare care investighează devalizarea sistemului bancar ar avea o abordare tendențioasă față de el: 

„Chiar și dl Alexandru Slusari, care, observă toată lumea, manifestă o obsesie inexplicabil de răutăcioasă fată de mine încă din anul 2014, când cerea în public, cu înverșunare, demisia mea din funcția deținută atunci în Guvern, se limitează la a mă învinui în contextul dosarului complex BEM doar de contribuirea la cedarea cotei Statului în această bancă, în anul 2013.

„Orice comisie parlamentară de anchetă trebuie să respecte prezumţia nevinovăţiei și, până la proba contrară, în cazurile date - până la adoptarea unor decizii finale ale instanțelor de judecată competente referitoare la caracterul ilegal al concesionarii AIC și creșterii de capital la BEM, sunt inacceptabile orice afirmații de acest gen. Există și o prevedere expresă în acest sens în Regulamentul Parlamentului: 

„Comisia de anchetă nu poate susține urmărirea penală efectuată în condițiile legii de organele de urmărire penală și instanțele judecătorești. Concluziile comisiei de anchetă nu afectează principiul prezumției nevinovăției”. 

Și fiindcă eu deja am fost audiat de procurorii de la Anticorupție într-un dosar penal intentat de ei pe cazul BEM, prin prisma prevederii legale citate imediat mai sus, dar și ale altor prevederi legale ce reglementează procesul penal, am impresia că însăși activitatea Comisiei de anchetă, dar cu certitudine declarațiile publice ale membrilor acesteia, constituie o violare a legislației și reprezintă o imixtiune nepermisă în actul justiției”, adaugă Lazăr.

Potrivit fostului ministru al Economiei, în privința BEM, „Guvernul la acel moment nu a făcut altceva decât să aplice cadrul normativ în vigoare pentru a asigura executarea normelor imperative ale Hotărârii Parlamentului cu privire la raportul Comisiei de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acțiuni al statului deținut la Banca de Economii și a situației din domeniul financiar-bancar al Republicii Moldova, ce au obligat Executivul, în termen de 60 de zile, să identifice soluții pentru depășirea situației legate de capitalizarea BEM, luînd în considerație recomandările Comisiei Reidman, implicit cea privind cedarea controlului unui investitor privat cu menținerea de către stat a pachetului de blocaj.

Cât despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, Valeriu Lazăr se abține să facă declarații publice, „atâta timp cât s-a anunțat intentarea unui dosar penal pe subiectul acestei concesionări și s-au lansat acțiunile procesuale pe caz, dar și s-a inițiat un litigiu civil în instanțele competente de judecată”.

„Am sesizat conducerea Parlamentului și asupra faptului că, se lansează în public, inclusiv de unii deputați, declarații „tari” cu referire la anumite prejudicii enorme aduse intereselor statului și cetățenilor prin acțiunile factorilor de decizie de atunci, deși însăși președintele comisie de anchetă recunoaște că nu au fost realizate careva expertize economico-financiare, inclusiv audite ale investițiilor, studii de impact, etc.”, punctează Lazăr.

Reamintim că Valeriu Lazăr a fost audiat în cadrul Comisei Slusari, privind frauda bancară, dar nu și de către Comisia care anchetează modul de organizare și desfășurare a privatizării Aeroportului Internațional Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării