19 aug, 2019 15:37
3 884
2
Lavrov: Rusia vrea să reintegreze Transnistria în R. Moldova
19 aug, 2019 15:37
3 884
2

Rusia nu a recunoscut Transnistria, cu toate acestea, susţine în continuare soluţionarea conflictului în această regiune şi reintegrarea ei în componenţa Republicii Moldova, suverană, neutră şi neafiliată.

Foto: AFP

Potrivit agenţiei Infotag, cu referire la site-ul PolitNavigator, despre aceasta a declarat ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul Forumului Educaţional pentru Tineret All-Russian "Teritoriul semnificaţiilor", răspunzând la întrebările participanţilor, transmite Știri.md.

"Rusia nu a recunoscut Transnistria, Federaţia Rusă fiind un participant la procesul de rezolvare a acestui conflict în baza principiilor relevante. Principiul numărul unu  - statutul special al Transnistriei, convenit cu Tiraspolul, în cadrul Republicii Moldova, cu condiţia că Moldova îşi păstrează suveranitatea, adică nu va fi absorbită de nimeni ca şi stat şi cu condiţia că va rămâne un statut neutru, adică nu va fi parte a blocurilor politico-militare", a menţionat Serghei Lavrov.

Potrivit lui, aceste principii au fost convenite încă de la începutul anilor 2000, iar în baza lor a fost creat şi un document, gata pentru a fi semnat, aşa-numitul "plan Kozak".

"El a fost parafat atât la Tiraspol, cât şi la Chişinău, dar în ultimul moment, cu doar câteva ore înainte ca toţi participanţii la ceremonie să se pregătească de semnare, colegii noştri din UE au interzis preşedintelui Moldovei de atunci, Vladimir Voronin, să semneze acest document. Din cauza unui singur motiv, acesta va fi succesul diplomatic al Rusiei", a spus Serghei Lavrov.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter