main logo
695

Lavrov, despre declaraţia de la Milano privind Transnistria: Nu este un progres

Declaraţia referitor la reglementarea transnistreană, adoptată la Consiliul Miniştrilor de Externe ai ţărilor membre OSCE nu este un progres.

Declaraţia de la Milano privind Transnistria. Lavrov: Nu e un progres

Potrivit agenţiei Infotag, această declaraţie a făcut-o ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă în urma reuniunii de la Milano.

Oficialul rus susține însă că aceasta arată dorinţa tuturor participanţilor la procesul de negocieri "5+2" de a continua activitatea în acest format, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, această declaraţie a făcut-o ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă în urma reuniunii de la Milano.

De asemenea, el şi-a exprimat regretul că iarăşi nu a fost posibilă adoptarea unei declaraţii politice generale, care este documentul final principal, planificat în fiecare an, dar care a fost adoptat ultima dată în 2002.

„În general, discuţiile au fost utile. Cred că pentru mulţi a devenit clar lipsa de perspectivă a continuării abordărilor de confruntare. Cred că toţi încep să înţeleagă, deşi nu toţi încep să vorbească despre aceasta, că trebuie să revenim la acele cadre conceptuale pe care le-au înaintat cele mai bune minţi din Europa acum multe decenii: cele cu privire la necesitatea formării unui spaţiu economic şi umanitar comun de la Atlantic până la Vladivostok, precum şi a unui spaţiu unde securitatea să fie unificată şi indivizibilă. Mai ales că această idee a fost confirmată în 2010 la summit-ul OSCE de la Astana, unde a fost convenit apelul de a forma în spaţiul de la Vancouver la Vladivostok o comunitate de securitate egală, cuprinzătoare şi indivizibilă pe baz 59; de cooperare. Cuvintele au fost pronunţate şi fixate în document. Trebuie să le îndeplinim. Rusia este gata pentru acest lucru", a dat asigurări ministrul.

În declaraţia adoptată la forum este exprimată „determinarea fermă de a contribui la identificarea unei soluţii paşnice, cuprinzătoare şi durabile a conflictului, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în limita frontierelor recunoscute internaţional şi cu acordarea statutului special pentru Transnistria".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării