main logo
374

La MAEIE a avut loc o nouă rundă de consultări politice moldo-finlandeze

La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) s-a desfășurat o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-finlandeze, conduse la nivel de directori.

La MAEIE a avut loc o nouă rundă de consultări politice moldo-finlandezeFoto: mfa.gov.md

Subiectele de discuții au vizat agenda bilaterală, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, cât și reglementarea conflictului transnistrean, transmite Știri.md.

Șeful direcției cooperare bilaterală, Sergiu Mihov, a subliniat caracterul constructiv al relațiilor moldo-finlandeze și a exprimat interesul de consolidare în continuare a dialogului politic prin schimb de vizite la nivel înalt, impulsionarea cooperării comercial-economice, cât și dezvoltarea relațiilor bilaterale în alte domenii de interes comun. De asemenea, a informat partea finlandeză despre situația de securitate din regiune, evidențiind totodată eforturile Guvernului de la Chișinău de a contracara toate riscurile la adresa țării noastre și acțiunile întreprinse în cooperare strânsă cu statele prietene și partenerii de dezvoltare pentru a minimiza efectele acestor provocări în contextul războiului din Ucraina. La fel, au fost exprimate mulțumiri Guvernului finlandez pentru suportul și asistența acordată în gestionarea crizei refugiaților din Republica Moldova.

Șeful direcției integrare europeană, Eugen Caras, s-a referit la eforturile autorităților moldovenești depuse în vederea lansării negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În această ordine de idei au fost comunicate evoluțiile cu privire la punerea în aplicare a Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a RM la UE, precum și cu privire la sporirea nivelului de aliniere a legislației naționale la cele 33 de capitole ale legislației UE. Totodată, a fost prezentat Mecanismul de coordonare a procesului de integrare europeană. Oficialii finlandezi au reiterat susținerea Finlandei pentru parcursul european al Republicii Moldova. În acest context s-a subliniat importanța reformelor în domeniul statului de drept, prevenirii și combaterii corupției.

„Finlanda va continua să susțină Republica Moldova atât în procesul de integrare europeană, cât și prin asistența umanitară și de dezvoltare locală oferită în semn de solidaritate cu poporul moldovenesc”, a menționat directorul general politic Marja Liivala din cadrul ministerului afacerilor externe al Republicii Finlanda.

Șeful direcției cooperare multilaterală, Victor Lăpușneanu, a vorbit despre aranjamentele de susținere reciprocă în cadrul organizațiilor internaționale, situația în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, cât și despre pregătirile pentru Summit-ul Comunității Politice Europene din 1 iunie.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării