main logo
336

Kuleba: UE are nevoie de o nouă strategie pentru R. Moldova şi Ucraina

Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie pentru partenerii asociaţi - Georgia, Moldova şi Ucraina, care va completa Parteneriatul estic (PaE) şi îl va face mai axat pe obiectivele de integrare ale acestor ţări.

Kuleba: UE are nevoie de o nouă strategie pentru R. Moldova şi UcrainaFoto: militaryarms.ru

Despre aceasta a declarat viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrarea europeană şi euroatlantică, Dmitri Kuleba, la o reuniune în cadrul consultărilor structurate cu privire la PaE, organizate de Uniunea Europeană la Kiev, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

El consideră că PaE are nevoie de reformă, de un format aparte al relaţiilor cu cele trei state care au semnat Acorduri de Asociere cu UE şi au ambiţia de apropiere de Uniunea Europeană.

"Vrem să diferenţiem ţările PaE. Dar nu pentru a "strica" parteneriatul. Aceasta înseamnă perceperea realităţii aşa cum este ea. Vom fi recunoscători UE pentru recunoaşterea faptului că aceste trei state sunt diferite, menţinând în acelaşi timp relaţii cu celelalte trei (Armenia, Azerbaidjan, Belarus)", a spus politicianul.

Potrivit lui, trebuie stabilite care sunt ambiţiile parteneriatului.

"Scopul final al apropierii Ucrainei de UE nu a fost atins. Ucraina nu percepe PaE pur şi simplu ca o structurare a relaţiilor noastre cu UE. Pentru noi, acesta este un instrument pentru apropierea ulterioară", a subliniat el.

Printre aşteptările Ucrainei cu privire la noul format, vicepremierul a numit "sarcinile ambiţioase în liberalizarea comerţului", inclusiv aşa-numitul "regim industrial fără vize", adică acordul ACAA (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products). 

Acest lucru le va permite exportatorilor ucraineni să îşi eticheteze produsele cu marca CE (Conformite Europeenne - Conformitate Europeană) şi să le vândă liber pe piaţa UE, fără certificare suplimentară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării