main logo
678

Krasnoselski: Tiraspolul nu va interveni în alegerile din Moldova

Nici preşedintele RMN, cu RMN în general nu vor interveni în alegerile din ţările vecine - Moldova şi Ucraina.

Krasnoselski: Tiraspolul nu va interveni în alegerile din Moldova

Potrivit agenţiei infotag, o declaraţie în acest sens a făcut liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, în ajun, în cadrul unei conferinţe de presă la sfârşit de an.

„Vom respecta voinţa poporului: pe cine va alege, cu acela vom coopera. Aceasta este o poziţie normală, pragmatică a preşedintelui, a guvernului RMN şi a Sovietului Suprem. Este consolidată. Toată lumea înţelege poziţia noastră, poziţia de neimplicare. Ea este respectată şi de vecinii noştri", a declarat el. 

Comentând posibilele evoluţii ulterioare, Krasnoselski şi-a exprimat opinia că "totul va fi bine".

„Nu prognozez niciun fel de balansări bruşte ale situaţiei care să întreacă limita. Totul va fi sub control. Dar trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu. Orice se poate întâmpla. Pregătirea noastră se bazează pe cele trei principii: stabilitatea politică, autosuficienţa economică şi dreptatea socială. Numai prin implementarea acestui concept vom fi gata pentru orice evoluţie a evenimentelor", a spus el.

Liderul de la Tiraspol consideră drept un fapt crearea "poporului transnistrean, format din reprezentanţi a 72 de naţionalităţi, care îşi respectă religia, tradiţiile şi cultura, îşi apără limba", a spus el.

„Aşa şi este corect. Avem trei limbi oficiale, dar, în general, orice cetăţean al statului nostru poate să vorbească limba sa maternă, să-şi păstreze cultura şi tradiţiile. Nu avem titularitatea naţiei. La noi nicio naţiune nu e superioară în faţa alteia. Acest punct ne deosebeşte foarte mult de vecinul nostru, Republica Moldova, care a ales calea titulară de dezvoltare", a spus el, subliniind că acesta este motivul pentru care Transnistria nu merge pe acelaşi drum.

Krasnoselski şi-a exprimat regretul că în Moldova "se închid şcolile de limbă rusă şi multe publicaţii ruseşti, sunt interzise spre difuzare multe programe ruseşti, populaţia vorbitoare de limbă rusă este în scădere".

„Scuzaţi-mă, dar acolo nu există popor moldovean, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale a RM. Nu ştiu cum gândesc ei acolo, însă ne pare rău pentru Moldova. Un stat care a luptat pentru independenţă faţă de Uniunea Sovietică nu are nici limbă moldovenească, nici cultură moldovenească, nici istorie moldovenească. Doar istoria românilor şi doar limba română. Asta e treaba lor. Nu critic, ci prezint drept fapt. Nu vom înţelege niciodată acest lucru", a subliniat el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării