main logo
426

Krasnoselski: Recunoașterea Transnistriei ca stat e împiedicată

Recunoaşterea internaţională a Transnistriei ca stat este împiedicată de unele interese, susţine preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski.

Krasnoselski: Recunoașterea Transnistriei ca stat e împiedicată

Potrivit Infotag, în ajun, în cadrul unei întâlniri cu militarii, studenţii şi cadeţii de la şcoala "Suvorov", el a reamintit că "schimbările geopolitice sunt în mod tradiţional asociate cu catastrofe", transmite Știri.md.

"Războaiele ruso-turce au influenţat asupra graniţelor teritoriilor noastre. Apoi a fost Primul Război Mondial, ocupaţia Basarabiei de către români şi iarăşi modificarea frontierelor. Impact a avut şi lovitura de stat din octombrie 1917. 

Cel de-al Doilea Război Mondial şi, bineînţeles, destrămarea Uniunii Sovietice au făcut schimbări în teritorialitatea noastră. Mi-aş dori ca următoarea transformare şi recunoaşterea Republicii Moldoveneşti Nistrene să nu se asocieze cu o catastrofă geopolitică, ca recunoaşterea să ne-o câştigăm nu prin sânge, ci prin dezvoltare armonioasă, fără violenţă şi agresiune", a declarat liderul de la Tiraspol.

Potrivit lui, "când a fost interesul de a recunoaşte Kosovo, el a fost recunoscut; când a fost interesul ca Cehia şi Slovacia să se despartă paşnic, s-au format două state noi, fără sânge şi agresiune".

"Va veni momentul când toţi vor înţelege că cea mai bună formă de menţinere a păcii pe malurile Nistrului este recunoaşterea Transnistriei ca stat. Aceasta va fi o garanţie a proceselor democratice, a drepturilor omului şi a păcii în acest colţ al Europei. 

Atâta timp cât nu există înţelegere, nu există nici recunoaştere. Dar sunt convins că aceasta va fi şi ceva îmi spune că recunoaşterea nu este departe. În orice caz, poporul transnistrean se ţine ferm de principiile independenţei şi recunoaşterii ulterioare a republicii", a subliniat Krasnoselski.

El a respins din nou posibilitatea unei alternative la misiunea de menţinere a păcii a Federaţiei Ruse în Transnistria, reamintind că "legislaţia RMN prevede răspundere penală pentru negarea rolului pozitiv al misiunii de menţinere a păcii a Rusiei pe malurile Nistrului".

"Dacă în Transnistria se vor găsi cei care declară public că misiunea de menţinere a păcii este un rău, ei vor fi traşi la răspundere penală. De ce? Pentru că noi trebuie să apărăm ceea ce ne protejează. Atâta timp cât pe malurile Nistrului există pacificatorii ruşi şi misiunea de menţinere a păcii, aici nu va fi război. 

Desigur, trebuie să menţinem pulberea uscată. Vrei pace, pregăteşte-te de război. Nu eu am inventat asta, acestea sunt cuvintele unor oameni mari. Avem forţe armate. Factorul de stabilitate este misiunea de menţinere a păcii. Fiecare îşi are propriul joc politic, urmăreşte propriile interese. 

Declaraţiile politicienilor moldoveni despre necesitatea de a schimba formatul de menţinere a păcii pot avea orice sens, cu excepţia păcii. Noi suntem adepţii menţinerii operaţiunii pacificatoare şi o vom susţine mereu", a spus Krasnoselski.

Comentând rezultatele alegerilor prezidenţiale din Ucraina, acesta a subliniat că "Transnistria va construi relaţii cu Ucraina, indiferent de cine se află la conducere", deoarece "această ţară este garantul reglementării moldo-transnistrene, observatorii ucraineni participă la operaţiunea de menţinere a păcii, iar contactele economice transnistreano-ucrainene sunt la feld e importante".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării