main logo
472

Krasnoselski: Procesul de negocieri cu Chișinăul stagnează

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, consideră că situaţia în procesul de negocieri cu Moldova stagnează.

Krasnoselski: Procesul de negocieri cu Chișinăul stagnează

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru o publicaţie rusă, subliniind că "motivul principal constă în situaţia politică din Moldova", transmite Știri.md.

"Acest lucru ţine de alegerile parlamentare care au avut loc în ţară şi de criza politică care a urmat. Înainte de constituirea coaliţiei parlamentare între blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, înainte ca noul prim-ministru Maia Sandu să formeze guvernul, înainte de numirea unei persoane responsabile de procesul de negocieri, era dificil să vorbim despre negocieri", a explicat liderul de la Tiraspol.

Potrivit lui, anii 2017-2018 "au fost ani de compromisuri reuşite între Moldova şi Transnistria în chestiuni legate de viaţa oamenilor simpli, fiind eliminate complet sau parţial o serie de probleme acute legate de şcoli, numerele de înmatriculare, comunicaţia telefonică, terenurile agricole".

"Aşteptăm măsuri reciproce din partea Moldovei. Rămân a fi actuale probleme în domenii precum telecomunicaţiile, încetarea cauzelor penale motivate politic, cooperarea interbancară, funcţionarea deplină a segmentului nordic al căilor ferate, problematica controlului comun moldo-ucrainean la graniţa cu Transnistria. Noi ne-am îndeplinit angajamentele", a spus Krasnoselski.

Potrivit lui, mediatorii (Rusia, Ucraina, OSCE) şi observatorii (UE, SUA) în procesul de negocieri în formatul "5+2" intenţionează să viziteze Chişinăul şi Tiraspolul pe 12 iulie, iar după consultări va începe pregătirea pentru următoarea rundă de negocieri.

În acelaşi timp, Krasnoselski, la fel ca şi reprezentanţii Federaţiei Ruse, consideră că reuniunile în formatul "5+2" "nu trebuie neapărat să se încheie cu semnarea unor documente cruciale".

"Transnistria nu se aşteaptă la un progres deosebit în negocieri. Astfel de întâlniri servesc pentru a monitoriza punerea în aplicare a deciziilor care au fost luate şi aprobate în acest format", a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării