main logo
517

Krasnoselski nu vede necesitatea de a se întâlni cu Dodon în decembrie

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, nu vede necesitatea de a se întâlni cu Preşedintele Moldovei în decembrie.

Krasnoselski nu vede necesitatea de a se întâlni cu Dodon în decembrie

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, despre aceasta el a declarat joi la o şedinţă cu ministrul de externe al regiunii, Vitalii Ignatiev, care a informat despre situaţia actuală în procesul de negocieri, transmite Știri.md.

„Reuniunile la nivel înalt sunt justificate doar dacă există o agendă actuală şi amplă, care nu este prezentă astăzi. Iar problemele care se află în vizorul formatului „5+2" şi care fac obiectul examinării grupurilor de lucru nu intră în competenţa Preşedintelui Moldovei, adică discutarea acestora cu el este inoportună. Preşedintele Moldovei ar trebui să aibă propria sa agendă, diferită de agenda „5+2". Atâta timp cât nu există o asemenea agendă, consider că desfăşurarea întâlnirii de dragul ei este inoportună", a explicat Krasnoselski.

El i-a cerut lui Ignatiev „să se concentreze asupra activităţii grupurilor de lucru, să lucreze cu negociatorii din Moldova, să se concentreze asupra convocării şi desfăşurării următoarei runde de negocieri în formatul "5+2".

„Aceasta este o platformă eficientă, unde putem ajunge cu adevărat la soluţii de compromis, putem obţine un rezultat practic în problemele care nu au fost încă rezolvate. Nu totul este la fel de uşor cum ne-am dori. Dar nimeni nu a spus că va fi uşor. Cu toate acestea, procesul de negocieri trebuie să continue. Trebuie să colaborăm cu acei oameni care sunt competenţi în rezolvarea problemelor existente, cu implicarea tuturor participanţilor internaţionali, a garanţilor. Salut formatul "5+2", trebuie să ne concentrăm asupra lui. Iar dacă Preşedintele Republicii Moldova va avea o agendă a noii întâlniri, noi o vom examina. Acum este prea devreme să vorbim despre întâlnirea din decembrie", a spus Krasnoselski.

La rândul său, principalul negociator al Transnistriei "a constatat dinamica scăzută a progresului în soluţionarea problemei privind încetarea cauzelor penale (în pofida angajamentelor asumate de părţi, semnate de negociatori la 25 noiembrie 2017)", iar soluţionarea problemei telecomunicaţiilor este "nedinamică".

„Partea moldovenească nu a implementat încă decizia protocolară. A fost semnată o foaie de parcurs, în care au fost definite termenele limită pentru rezolvarea acestei probleme. Primul termen este mijlocul lunii iulie, al doilea este mijlocul lunii septembrie. Până la aceste date, partea moldovenească trebuia să decidă asupra distribuirii frecvenţelor şi asupra consolidării legislative a acestor acţiuni. Din păcate, foaia de parcurs nu a fost realizată", a spus Ignatiev.

Krasnoselski a fost de acord cu opinia lui Ignatiev privind "stagnarea grupurilor de lucru, mai exact, scăderea eficacităţii sale în realizarea acordurilor încheiate de participanţii procesului de negocieri".

„Nu spun că mecanismul nu funcţionează. Dar deocamdată nu există rezultatul aşteptat. Este important să aduce toate problemele relevante pe platforma "5+2", aşa cum am mai făcut, unde, în afară de Transnistria şi Moldov, la discuţii vor participa mediatorii OSCE, Rusia şi Ucraina şi observatorii UE şi SUA", a spus Krasnoselski, subliniind eficienţa activităţii formatului "Reuniunii Permanente ..." şi oportunitatea continuării sale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării