main logo
594

Krasnoselski, instructaj reprezentanților Tiraspolului înaintea de plecarea la Paris

Preşedintele Sovietului Suprem, Alexandr Şcerba, şi ministrul de Externe, Vitalii Ignatiev au fost invitaţi la un forum, unde au discutat cu preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski.

Krasnoselski a făcut un instructaj înainte de plecarea la ParisKrasnoselski a făcut un instructaj înainte de plecarea la Paris

Subiectul discuției a fost participarea reprezentanţilor Transnistriei la reuniunea Subcomisiei speciale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru conflicte, care va avea loc la 16 ianuarie la Paris.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, el le-a spus interlocutorilor "să promoveze poziţia RMN pe platforma APCE de la Paris", unde va fi discutată situaţia în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană".

Se presupune că discuţiile vor dura întreaga zi şi nu vor fi publice. La dialog au fost invitaţi atât reprezentanţii părţilor conflictului - Moldova şi Transnistria, cât şi ai Serviciul European de Acţiune Externă, precum şi ai Austriei, ţară care a deţinut preşedinţia OSCE în 2017.

Speakerul i-a raportat preşedintelui despre lucrările pregătitoare pentru reuniune, menţionând că prezidiumul Sovietului Suprem a aprobat deja conceptul viitorului raport.

Potrivit lui, discursul său va începe cu partea istorică, iar apoi va vorbi despre "situaţia de astăzi, cu accent pe respectarea obligatorie a drepturilor şi libertăţilor omului şi cetăţeanului, indiferent de locul şi statutul teritoriului unde locuieşte". 

"Cel mai important lucru este discuţia. Suntem pregătiţi să răspundem la orice întrebări adresate de reprezentanţii Moldovei. Drept argumente avem construcţiile juridice care susţin poziţia promovată de RMN. Nu avem nimic care să iasă din cadrul general al comunităţii mondiale. Prin urmare, sunt sigur: dacă Europa este gata să ne audă, atunci vom fi auziţi", a spus el.

Krasnoselski a subliniat că "principalul laitmotiv trebuie să fie interesul faţă de pământul transnistrean, faţă de poporul care, tinzând spre independenţă, a păstrat pacea, faţă de societatea care se dezvoltă, fiind credincioasă principiilor libertăţii şi egalităţii, păcii şi bunei vecinătăţi".

Ministrul de Externe a vorbit despre pregătirea materialelor pentru rapoarte, menţionând că speră nu numai să exprime poziţia Transnistriei, dar şi să participe activ la discuţii, să facă schimb de opinii şi poate să ajungă la o înţelegere comună a esenţei problemei şi a soluţiilor pentru depăşirea situaţiei create". 

Krasnoselski şi-a îndemnat interlocutorii să prezinte la Paris "încă o dată principiile independenţei Transnistriei".

"Astăzi nu este momentul să vorbim despre dialogul politic, deoarece nici Moldova, nici Transnistria nu sunt pregătite pentru acest lucru. Deocamdată trebuie să vorbim despre probleme concrete, de soluţionarea cărora depinde viaţa oamenilor", a spus el, apreciind pozitiv rezultatele activităţilor de politică externă din anul trecut şi exprimând opinia că acordurile la care s-a ajuns "au dat impuls procesului de negocieri, care ar trebui intensificat în viitor".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării