main logo
816

Kozak vrea să promoveze un nou memorandum? Reacția lui Dodon

Preşedintele Igor Dodon consideră că "problema transnistreană poate fi soluţionată doar în cadrul unui proiect moldovenesc".

Kozak vrea să promoveze un nou memorandum? Reacția lui DodonFoto: eadaily.com

Potrivit Infotag, despre aceasta el a declarat marţi seara, la o emisiune de televiziune, transmite Știri.md.

Răspunzând la întrebările legate de vizita în Moldova a vicepremierului rus, care a vizitat marţi şi Transnistria, Dodon a risipit zvonurile precum că Dmitri Kozak intenţionează să promoveze un nou "Memorandum Kozak" privind reglementarea transnistreană. 

(În 2003, Preşedintele RM, Vladimir Voronin, a respins, în ultimul moment, aşa-numitul "Memorandum Kozak", pregătit de Dmitri Kozak şi coordonat cu ambele părţi pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene - "I.").

"Nu va fi niciun fel de Memorandum - 2 sau Memorandum - 3. Nimeni nu ne poate propune un plan de reglementare - nici Estul, nici Vestul. Dacă Rusia propune vreun plan, aceasta va pune în gardă Occidentul, iar dacă va propune Occidentul, este puţin probabil ca Rusia să accepte acest lucru. 

Dar noi avem nevoie de un consens. În primul rând, trebuie să se ajungă la un acord în Chişinău. Avem nevoie de un proiect moldovenesc de reglementare, convenit de toate forţele politice de la Chişinău. Acesta trebuie discutat cu Tiraspolul pentru a rezolva problema", a spus Dodon.

El consideră că acest lucru va fi posibil, dacă Moldova va reuşi să formeze noul Guvern.

"Indiferent de ce fel de Guvern va fi, de problema transnistreană trebuie să fie responsabili reprezentanţii Partidului Socialiştilor, deoarece ei vor putea face acest lucru cel mai eficient. Aceasta este principial. Reglementarea transnistreană este o prioritate naţională pentru ţară şi pentru Preşedinte ", a subliniat şeful statului.

Potrivit lui, dacă acum nu se va reuşi formarea Guvernului, atunci "va fi necesar să se continue rezolvarea problemelor actuale ale locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului".

"În ultimul timp au fost rezolvate multe chestiuni. Trebuie să continuăm, trebuie să obţinem libera circulaţie, deoarece din partea Moldovei nu există niciun fel de obstacole şi controale, iar din partea Transnistriei acestea există. 

Trebuie să rezolvăm problemele economice, să apropiem sistemele economice. Pe scurt, şi unii, şi alţii trebuie să vină în întâmpinare pentru a apropia poziţiile şi atunci vom fi foarte apropiaţi", a concluzionat Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării