main logo
547

Jurist: Curtea Constituțională s-a transformat în organ politic

Curtea Constituțională s-a transformat într-un organ politic, iar ultimele două numiri ale magistraților în CC, fostul procuror general Corneliu Gurin și deputatul democrat Artur Reșetnicov, demonstrează acest lucru.

Jurist: Curtea Constituțională s-a transformat în organ politic

Declarația a fost făcută în platoul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Juristul Serghei Mișin spune că în cazul în care un deputat din partea Partidului Democrat este numit la CC fără a fi respectate regulamentele interne, cu atât mai mult se va discuta că CC a încetat să mai fie, așa cum este scris în Constituție, garantul partajării puterilor.

„În afară de faptul că CC emite hotărâri politice, ea își permite în prezent să se implice în materia constituțională și să modifice Constituția așa cum îi este comod CC, mai exact acelor care astăzi ajung în componența Curții”, spune Serghei Mișin.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi spune că fiecare magistrat trebuie să fie selectat în baza unui concurs. În plus, în Curtea Constituțională cote de numire a judecătorilor au Guvernul, Parlamentul și Consiliul Superior al Magistraturii. 

„Întrebarea nu este dacă este bun sau nu. Cel puțin, nu a fost și nu este membru al vreunui partid parlamentar sau extraparlamentar. Cel puțin acest lucru este pozitiv”, spune consilierul, referindu-se la numirea lui Corneliu Gurin în funcția de judecător al CC. 

În opinia lui, Curtea Constituțională nu trebuie să fie politizată și sarcina ei este să fie drept balanță între forțe.

Expertul în drept constituțional Vitali Catană consideră că fiecare instituție care numește judecători la Curtea Constituțională are propriul regulament de numire a acestor magistrați. 

„Aceste proceduri nu sunt stabilite prin lege, dar fiecare instituție are procedurile proprii de numire a judecătorilor la CC”, spune Vitalie Catană. În opinia lui, important este să nu fie încălcată legislația.

Miercuri, 12 decembrie, Guvernul l-a numit pe deputatul democrat Artur Reșetnicov, fost director al Serviciului de Informații și Securitate, în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Numirea are loc la o zi după ce Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit în această funcție pe fostul procuror general Corneliu Gurin.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării