main logo
372

Jumătate din respondenții unui sondaj nu cunosc data alegerilor prezidențiale

Jumătate din respondenții unui sondaj nu cunosc pe ce dată urmează să aibă loc alegerile prezidențiale.

Jumătate din respondenții unui sondaj nu cunosc data prezidențialelorFoto: știri.md

Și acesta ar fi un semnal că organele responsabile, dar și sectorul nonguvernamental și mass-media trebuie să pună accent pe informarea cetățenilor, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Cercetarea, realizată de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, mai arată că în cel de-al doilea tur de scrutin ar urma să se dueleze actualul președinte, Igor Dodon, și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

Președintele Asociației, Victor Mocanu, a declarat că la întrebarea: „Pe ce dată vor avea loc alegerile prezidențiale?”, respondenților li s-au propus trei variante.

8% din intervievați au menționat 20 octombrie, iar fiecare al unsprezecelea a spus 10 noiembrie. Doar jumătate din respondenți au numit data corectă – 1 noiembrie.

Totodată, 1/3 au spus că nu cunosc sau nu au vrut să răspundă. Potrivit lui Mocanu, acesta este un semnal pentru Comisia Electorală Centrală și nu doar, să informeze alegătorii.

Dacă duminica viitoare ar avea loc scrutinul prezidențial, fiind o listă deschisă, 34,5% din respondenți au spus că ar vota pentru Igor Dodon, iar 19,1% – pentru Maia Sandu. 7,5% din intervievați au spus că ar vota pentru liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, iar 5,1 – pentru liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi. Pentru alți politicieni s-au pronunțat sub 5% din respondenți.

Totodată, 14,75% au spus că ar vota împotriva tuturor.

Din numărul celor deciși (74%), reiese că în turul doi se vor duela Igor Dodon (46,1%) și Maia Sandu (25,5%).

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 67,5% din respondenți s-au declarat siguri că se vor prezenta la urnele de vot, 18% au răspuns că probabil se vor prezenta, iar 7% au spus că probabil nu se vor prezenta. 6% din intervievați sunt siguri că nu vor merge la vot, iar 22% au spus că nu știu.

Întrebați cu ce partid ar vota, 34,1% au menționat Partidul Socialiștilor, PAS –21,9%, iar 5,1% – Partidul Politic Șor. Alte formațiunii nu ar acumula mai mult de 5%. Totodată, din procentul celor deciși 43,5% ar vota cu PSRM, 27,9% – cu PAS, 6,5% – cu Partidul Politic Șor, iar 5,5% – cu Partidul Politic Partidul Nostru.

Sondajul a fost realizat în perioada 14-24 iulie, pe un eșantion de 1 175 de persoane din 87 de localități. Marja de eroare este de +/-3%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării