main logo
1604

Johannes Hahn: Moldova este un fenomen unic în politica mondială

Comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, susţine că poziţia de compromis dintre Uniunea Europeană, Rusia şi SUA referitor la Moldova în timpul crizei politice "este un fenomen unic în politica mondială".

Johannes Hahn: Moldova este un fenomen unic în politica mondială

Potrivit agenţiei Infotag, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, el a menţionat că, "în pofida situaţiei politice dificile în lume, cele trei părţi au decis, într-adevăr, să găsească în Moldova interese comune", transmite Știri.md.

"Părţile au ajuns la concluzia că vor să vadă Moldova o ţară stabilă, în dezvoltare, o sursă a situaţiei paşnice în regiune. Cu toate acestea, crearea coaliţiei (ACUM şi PSRM) a fost o decizie suverană a forţelor politice din republică. Subliniez că UE niciodată nu a întreprins aici acţiuni împotriva cuiva anume. Ne bucurăm de formarea noului guvern şi suntem gata să oferim sprijinul necesar", a declarat Comisarul european.

Referindu-se la perspectivele de aderare a Republicii Moldova la UE, Johannes Hahn a menţionat că "între Moldova şi UE există un Acord de Asociere, inclusiv Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA), dar Moldova încă nu a folosit pe deplin oportunităţile acestei cooperări".

"Aceasta se referă la dezvoltarea economică şi diversificarea pieţei. De asemenea, faptul că aproape 70% din exporturile moldoveneşti se îndreaptă către UE vorbeşte despre progrese semnificative, dar există încă potenţial şi acesta trebuie dezvoltat", a spus Hahn.

Potrivit lui, "Moldova trebuie să se concentreze asupra problemelor stringente, iar apoi să treacă la discutarea următorilor paşi".

"Este necesar să ne concentrăm pe depăşirea decalajului în nivelul de trai al cetăţenilor din ţările UE şi Moldova, pe creşterea atractivităţii economice a republicii, pe întoarcerea cetăţenilor RM în ţară", a spus eurocomisarul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării