main logo
1285

Janis Mazeiks: UE va respecta rezultatele referendumului din R. Moldova

Uniunea Europeană (UE) va respecta rezultatele referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE. După cum relatează agenția Infotag, ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a declarat acest lucru la postul Moldova 1.

Janis Mazeiks: UE va respecta rezultatele referendumului din R. MoldovaFoto: IPN

Potrivit diplomatului, în cazul unui răspuns negativ al cetățenilor la referendum, cooperarea UE cu Moldova ar putea fi limitată „în anumite domenii”, însă UE nu își va schimba atitudinea față de țară, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

„Evident că vom fi dezamăgiți dacă rezultatul va fi negativ, dar nu vom penaliza țara. Nu suntem Federația Rusă, care și-a închis piața pentru că v-ați schimbat orientările politice. Așadar, vă rog să nu votați de teamă că, dacă votul va fi negativ, piața va fi închisă”, a spus ambasadorul.

Răspunzând întrebărilor legate de viitoarele alegeri, diplomatul a declarat că UE nu va refuza să sprijine Republica Moldova chiar dacă partidele pro-rusești vor câștiga alegerile prezidențiale și parlamentare.

„Vom coopera cu Moldova cât mai mult posibil. Chiar dacă majoritatea refuză, vom coopera cu cei care au nevoie de noi, pentru că cetățenii care folosesc cantinele sociale sau copiii din satele moldovenești care au nevoie de aparate auditive nu trebuie să sufere din cauza rezultatelor alegerilor”, a spus diplomatul.

În același timp, Janis Mazeiks a subliniat că rezultatele alegerilor parlamentare din 2025 sunt importante în contextul menținerii cursului european al Republicii Moldova.

„Dacă va câștiga o majoritate care este mai puțin orientată spre UE, drumul spre aderarea la UE va deveni mai lung. Am avut situații similare în alte țări în care procesul de negociere a fost întârziat din cauza schimbărilor de politică”, a declarat ambasadorul UE.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării