main logo
441

Iurie Leancă: Ancheta a demonstrat că nu am fost implicat în fraudele bancare

Vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, susţine că neimplicarea sa în furtul miliardului a fost demonstrată de anchetă.

Leancă: Ancheta a demonstrat că nu am fost implicat în fraudele bancare

Potrivit Știri.md cu referire la Infotag, despre aceasta el a scris pe pagina sa de Facebook, comentând Strategia de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar al Moldovei, care a fost publicată în ajun.

„Putem vedea cum campanii întregi de denigrare se năruiesc, iar declaraţiile unor politicieni populişti precum că aş fi implicat în această schemă se dovedesc a fi vorbe în vânt. Salut publicarea Strategiei de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sectorul bancar şi vreau să le mulţumesc instituţiilor abilitate, dar şi companiei Kroll, care a investigat frauda bancară la invitaţia mea, pentru efortul depus până în prezent în vederea identificării scenariştilor şi beneficiarilor care s-au înfruptat din miliardul furat.

Potrivit lui, în sfârşit cetăţenii Republicii Moldova pot privi obiectiv acele evenimente care s-au produs din 2007 până în 2014, inclusiv pe la spatele său, şi care au contribuit la delapidarea celor trei bănci.

„Astăzi trăim un moment al adevărului, un moment care confirmă că garanţiile oferite de Guvernul pe care am avut onoarea să-l conduc în 2014 a fost un pas corect şi unica modalitate de a salva Republica Moldova de la un colaps financiar", a subliniat Leancă.

Amintim că, în noiembrie 2014, prim-ministrul Iurie Leancă a semnat o hotărâre de guvern secretă privind acordarea de către Banca Naţională a sumei de 9,5 mlrd. lei către Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Potrivit hotărârii, acest lucru s-a făcut pentru a menţine stabilitatea financiară după ce din bănci au fost sustrase 13 mlrd. lei. Documentul, care a intrat în vigoare şi a fost executat imediat, a fost secretizat timp de jumătate de an şi a fost publicat în "Monitorul oficial" abia în aprilie 2015.

Iurie Leancă a spus că acordarea garanţiilor guvernamentale Băncii Naţionale pentru alocarea împrumuturilor către cele trei bănci a fost convenită cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional. Organizaţiile financiare internaţionale au respins însă aceste afirmaţii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării