main logo
5157

Iurie Leancă a încercat să scoată din țară 50.000 de euro. Explicația politicianului

Fostul prim-ministru, Iurie Leancă, ar fi fost oprit de reprezentanţii Serviciului vamal în timp ce încerca să scoată din R. Moldova 50 de mii de euro.

Leancă a încercat să scoată din țară 50.000 de euro. Cum explicăFoto: știri.md

Acest lucru s-a întâmplat la începutul lunii august, însă abia acum a devenit cunoscut reprezentanţilor mass-media. Potrivit agenţiei Infotag, fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene se deplasa spre România noaptea prin punctul vamal Sculeni, transmite Știri.md.

Iurie Leancă a încercat să treacă frontiera de stat pe pista diplomatică. El personal a informat reprezentanţii Serviciului vamal despre deţinerea a sumei de 50 de mii de euro. La rândul său, angajaţii vămii l-au obligat să prezinte documente confirmative. Neavând acestea, fostul premier a fost nevoit să se întoarcă în Moldova.

"Am fost la banca mea, am scos din contul meu bani. Am anunţat banca că urmează să scot aceşti bani în România, pentru că am nevoie de aceşti bani acolo. Bani, de altfel, declaraţi în toate declaraţiile de venit, de când sunt funcţionar public. 

Reprezentanţii băncii mi-au spus că documentele oferite de ei sunt suficiente pentru a scoate banii din R. Moldova. Ştiind că suma va fi mai mare de 10.000, am solicitat responsabilului vamal să îmi prezinte declaraţia pe care să o completez. Responsabilul vamal a zis că mai e nevoie de o autorizare", a declarat Iurie Leancă la un post de televiziune.

În ceea ce priveşte deţinerea paşaportului diplomatic, el a spus că acest lucru îi permite legislaţia.

"Ca ministru de Externe, ca cel care deţine gradul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, deţin pe viaţă, conform legii în vigoare şi cutumelor internaţionale. Nu am auzit deocamdată cineva să modifice această lege", a spus Leancă.

Potrivit declaraţiilor membrilor comisiei parlamentare care investighează furtul bancar, Iurie Leancă se numără printre foştii oficiali care sunt implicaţi direct în retragerea banilor din ţară. În iulie, Leancă a părăsit R. Moldova de şase ori pe baza unui paşaport diplomatic.

Noua conducere a MAEIE a cerut foştilor oficiali să predea paşapoartele diplomatice sau de serviciu, avertizând că, în caz contrar, acestea vor fi retrase la trecerea frontierei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării